Duitse Herder en bezoek aan dierenarts
Het eerste kennismakingsbezoek van jouw Duitse herder aan de dierenarts zal meestal goed verlopen. De hond heeft namelijk nog geen vervelende ervaring opgedaan. Dit wil je graag zo houden. Je weet van te voren nooit of je hier vaak moet komen.
De dierenarts zal jouw Duitse herder nakijken. Heeft hij een chip bijvoorbeeld. Er zal naar het hart en de longen worden geluisterd.
Als het goed is heb je een dierenpaspoort van de fokker gekregen. Dit neem je bij elk consult mee. Hierin worden bijzonderheden genoteerd en de inentingen, de datum ervan en waartegen hij is ingeënt.
Het paspoort van jouw Duitse herder dien je goed te bewaren. Je hebt het bij de dierenarts nodig, maar ook als je op vakantie gaat naar het buitenland.
“Ook op een vakantiepark in eigen land kan er naar het dierenpaspoort worden gevraagd”
Wennen aan dierenarts
Je kunt zelf veel problemen voorkomen door jouw Duitse herder als puppy te laten wennen aan de dierenarts.
Maak er een goede gewoonte van om elke dag even naar het gebit van je hond te kijken. Ruk nooit de kaken van elkaar, maar doe met je handen de lippen van elke kant om de beurt een klein stukje omhoog. Doe dit echt heel rustig, zodat het tanden kijken niet bedreigend overkomt op je hond.
Beloon jouw Duitse herder vervolgens met iets lekkers of een spelletje. Ook het toelaten dat hij betast wordt, kun je hem leren. Het is tevens prima om onregelmatigheden in of op de huid te voelen. Koppel er een commando aan.
Vaste dierenarts voor jouw Duitse herder?
Is er bij jou in de buurt een dierenartsenpraktijk dan zullen daaraan meerdere dierenartsen verbonden zijn. Het is voor de hond en voor jou prettig om steeds dezelfde dierenarts op het spreekuur te krijgen.
Vaak heeft elke dierenarts vaste dagen dat hij/zij overdag en in de avond dienst heeft. Je kunt, behalve bij spoed, daarmee rekening houden als je een afspraak maakt.
Een dierenarts die jouw Duitse herder goed kent is voor alle partijen gunstig. Is de hond zo ziek dat vervoer moeilijk is of ben je bang dat hij iets mankeert dat besmettelijk is, bespreek met de dierenarts of hij bij jou langs kan komen.
Een jonge hond zal geen of bijna geen stress ervaren bij een bezoek aan de dierenarts. Dit kan naarmate de hond ouder wordt en bijvoorbeeld voor een oorontsteking naar de praktijk moest totaal veranderen.
Het kan zelfs een drama worden om erheen te gaan. Bespreek dit met de dierenarts er bestaan middeltjes die de hond wat rustiger maken.
“Tip: probeer zelf rustig te zijn en ga niet met de hele familie naar de dierenarts. Iedereen heeft wel wat stress bij zich en dat voelt de hond haarfijn aan”