De Duitse herder voor- en nadelen
Wat zijn de voor- en nadelen van een Duitse herder?
De Duitse Herder heeft natuurlijk voor- en nadelen. De liefhebber van de Duitse herder zal graag de voordelen ervan benoemen, maar uiteraard zijn er ook nadelen bij dit ras.
Om straks positief met de voordelen deze tekst te eindigen worden nu eerst de nadelen genoemd.
Heb je zelf een Duitse herder dan kun jij je wellicht hierin vinden of juist niet, want iedere hond is toch net wat anders en ieder baasje ervaart de hond op zijn eigen manier.
Wat de ene vervelend vindt zal de andere als grappig ervaren. Mede daarom is het “overnemen” van andermans hond moeilijk. Een puppy uit een goed nest is aan te bevelen boven een oudere Duitse herder, ook al verdienen deze uiteraard ook een nieuwe plek als dat nodig is.
De nadelen van een Duitse herder op een rijtje:
- Hij verstaat je niet….. grapje natuurlijk! 😉
- Het is een sterke hond, dat voel je als hij door omstandigheden aan de riem trekt.
- Hij kan bezitterig zijn, als hij het gezin als zijn bezit beschouwt, kan dat een gevaar opleveren voor anderen die erbij in de buurt komen. Een goede baas, iemand met overwicht op de hond is dan noodzakelijk.
- Hij is zeer waaks, zijn geblaf kan de buren irriteren, als dat blaffen te vaak en langdurig voorkomt zonder dat de hond daarin wordt gecorrigeerd. Dat blaffen heeft een doel, hij blaft niet zomaar, maar bewaakt zijn terrein, zijn territorium. Dus als hij wordt ingezet als waakhond is dit nadeel eigenlijk een voordeel.
- Zonder de juiste opvoeding kan dit ras dominant zijn tegenover andere honden, katten. Maar dat kan bij allerlei andere rassen ook het geval zijn.
- Heupdysplasie, afwijkingen in botaansluitingen en gewrichten komt nog te vaak voor bij dit middelgrote ras. Dit is een erfelijke aandoening. Goede fokkers laten de ouderdieren eerst röntgen voordat zij een nestje fokken, dus een erkende fokker die aan kan tonen dat de ouders HD vrij zijn, wordt dringend geadviseerd. Desondanks kan de hond nog steeds HD ontwikkelen ook als de röntgenfoto’s niet wijzen op HD bij de ouders. Factoren als te snelle groei, een ongeluk, te zware en verkeerde belasting spelen een rol in de ontwikkeling of verergering van HD.
- Dichte vacht, moeilijk om teken en vlooien te zien, dus voorkomen met anti teken en anti vlooienmiddel is belangrijk.
- Krijgt de hond te weinig beweging en wordt hij te weinig uitgedaagd, dan zal zijn karakter veranderen in zijn nadeel.
- Door de grootte van de hond en zijn vrolijk zwiepende staart kunnen er weleens vazen of kopjes van tafel worden gestoten.
- Het stoeien met deze middelgrote hond kan soms wat ruw gaan. Dam dit gedrag bij de puppy al in, dat voorkomt verwondingen.
- Heeft veel ruimte nodig buiten, in huis en eventueel in de auto.
Voordelen van de Duitse herder:
- Hij is intelligent, leert snel, gemakkelijk te trainen.
- Het is een prachtige hond met zijn sprekende kop.
- Het is een werkhond of een gezinshond, dat ligt aan de lijn die je kiest.
- Hij is trouw aan zijn baas en het gezin waartoe hij behoort.
- Je kunt zowel fysieke spellen doen en hem trainen als ook mentaal. Voor dat laatste zijn spellen te koop waarvan de moeilijkheidsgraad oploopt. Leuk om die ontwikkeling te volgen.
- Met een herdersharkje kam je de losse haren uit zijn vacht, eens per week is voldoende. En dan vallen de haren in huis best mee.
- Men heeft respect en ontzag voor deze beauty door zijn grootte en krachtige blik.
- Hij gaat graag met je op pad, zo krijg je zelf ook de nodige beweging in de buitenlucht.
- Je bent nooit alleen, hij zal je trouw volgen overal waar jij gaat en vervolgens aan je voeten liggen als je weer thuiskomt.
- Inbrekers slaan jouw huis liever over als er een Duitse herder aanwezig is.
- Je krijgt meer sociale contacten als je een hond hebt, je wandelt ermee en komt mensen tegen, je maakt een praatje, je gaat naar een cursus of hondenclub.
Heb je al een Duitse herder of komt er binnenkort een in huis? Kijk eens welke voordelen en nadelen er bij jou en je hond gelden, want dat zal niet bij iedereen hetzelfde zijn.
Duitse herder temperament (korte samenvatting)
Met een Duitse herder haal je een temperamentvolle dame of heer in huis. Een hond met fysieke kracht die ontzag inboezemt. Maar…… als jouw Duitse herder voldoende beweging buiten heeft, dan zal het een rustige hond in huis zijn.
Komen er vreemden aan de deur dan zal hij zich laten horen, het is een alerte en waakse hond. Dat temperament komt ook tot uiting door de behoefte aan bewegen, wandelen, stevig lopen, langs de fiets lopen, zwemmen, hondensport of cursus.
Je kunt bijna eindeloos een beroep doen op deze hond om eropuit te trekken. Uiteraard ben jij degene die het doseert en in de juiste porties aanbiedt. Zeker een puppy die volop in de groei is, heeft voldoende rust nodig. Veel temperament zorgt ervoor dat de Duitse herder prima opgeleid kan worden tot politiehond, verdedigings- en bewakingshond.