ontspannen hond
Opvoeden
Inge Vos
Opvoeden
07/03/2024

Bijtgedrag hond - wat kan je hier aan doen?

07/03/2024

Alle puppy’s zullen een poos veel bijten in alles, ja echt in alles wat binnen hun bereik ligt.

Je moet daar rekening mee houden voor zijn veiligheid en jouw spullen. Een veilige plek als je even niet op hem kunt letten is een bench. Koop een bench die groot genoeg is en aan de hond voldoende bewegingsvrijheid geeft. Puppy’s bijten zoveel omdat zij hun tanden wisselen, hetgeen de hond pijn en jeuk geeft en jou veel pleisters kost, want dat melkgebit is enorm scherp.

Na het wisselen zal het bijten veel minder worden. Er zijn uitzonderingen. Sommige honden blijven bijten, spelenderwijs, om aandacht te krijgen, omdat het een gewoonte is geworden, uit verveling, omdat ze naar buiten willen om hun behoefte te doen. Het is belangrijk om het bijtgedrag vanaf heel jonge leeftijd (meteen als puppy bij je in huis komt) in goede banen te leiden. Geef hem steeds een alternatief als hij op jouw spullen of in jouw benen armen of kleding bijt. Leer hem door “nee” te zeggen dat jij bijten niet goedkeurt, ook niet spelenderwijs. Niet elke hond is gevoelig voor het woordje “nee”.

Er zijn honden die je moet negeren als ze blijven happen (bijten). Loop uit de situatie, zodat hij geen aandacht meer van je heeft (ook geen oogcontact maken). Dit zal hij niet leuk vinden. In het begin dat er een puppy in huis is zal het zoeken zijn naar welke aanpak er bij hem past. Ook al heb je eerder honden gehad, dan nog kan een nieuwe je verrassen door totaal ander gedrag, dat een andere aanpak nodig heeft. Ga daarom nooit de nieuwe hond met je vorige vergelijken. Ze verdienen allemaal een aanpak op maat.

Accepteer het bijtgedrag van jouw hond niet

Als puppy is het kauwen of bijten niet zo erg, hij verwondt er niemand ernstig mee. Toch dien je dit gedrag meteen aan te pakken om het straks als hij volwassen is niet uit de hand te laten lopen. Geef hem een alternatief: een kauwbotje, ga met hem spelen of wandelen, leid hem af, maar laat hem in geen geval zijn gang gaan. Het baasje vasthouden met zijn tandjes kan er lief uitzien, hij wil aandacht en met je spelen.

Beloon hem niet voor dit gedrag, hij zal dit gaan uitbuiten. Dit kan erg vervelend worden, hij wordt dwingend. Jij bepaalt wanneer er wordt gespeeld en natuurlijk spelen jullie heel vaak, maar dan op jouw initiatief.

De bijtgrage hond

Het klinkt wellicht komisch “de bijtgrage hond”, maar dit is niet wat je wilt. Een hond mag huis en haard bewaken, maar bijten brengt zorgen en gevaar met zich mee. Zeker als ook de huisgenoten eraan moeten geloven. Hoe speels het waarschijnlijk ook is bedoeld, een hondenbeet kan pijnlijk zijn en je verwonden. Om aan zijn natuurlijke behoefte te kunnen voldoen geef je hem een kauwstaafje. Je leert hem los en vast, zodat hij weet wanneer hij ergens in mag bijten. Een heel belangrijke oefening ook als hij een speeltje moet apporteren en afgeven. Bijten is voor jouw hond een vorm van communiceren. Een puppy verkent zijn omgeving door overal in te bijten.

Probeer erachter te komen wat de hond met zijn bijtgedrag wil zeggen, bijvoorbeeld: laat me naar buiten ik moet poepen of plassen, ik ben bang, uit verveling, ter verdediging, omdat eerder bijtgedrag hem voldoende “winst” heeft opgeleverd. Het kennen van de oorzaak van het bijtgedrag is al een grote stap vooruit.

Ken je deze, dan is het zaak om dit ongewenste gedrag af te leren en om te zetten naar gewenst gedrag. Beloon het nieuwe gewenste gedrag met iets wat zeer waardevol is voor de hond en doe dit totdat dit gewenste gedrag een gewoonte is geworden.

Tip: is het bijtgedrag van jouw hond niet om te buigen naar gewenst gedrag neem een honden gedragsdeskundige in de arm voor advies op maat. Doe dit voordat het uit de hand loopt.

Reacties