Speelgoed voor je hond kopen - Tips en waar moet je op letten?
Honden zijn graag actief. Bied ze een leven vol activiteiten. Een dagje op de bank is niet erg, maar geen hele weken, omdat het baasje gaat werken. Zorg voor opvang/oppas als je niet zelf voor hem kunt zorgen. Denk je eens in de hond in, wat zal hij zich vervelen, jammer hij kwijnt weg van verdriet. Dat laat je niet toe, toch? Hij wil mensen en/of andere dieren om zich heen, een hond is een roedeldier.
Overladen met speelgoed en dan zelf weggaan is geen optie, de hond wil met jou spelen en werken en het speelgoed is er een onderdeel van. Het is trouwens niet veilig om de hond, vooral de slopers onder de honden, alleen te laten met speelgoed. Ook de normaal rustige hond die niets kapot maakt kan gaan slopen uit verveling. Het honden speelgoed is weliswaar degelijk en kan tegen een stootje als je voor kwaliteit kiest, maar ook daaraan zijn grenzen. Laat de hond er daarom alleen onder toezicht mee spelen.
Varieer hondenspeelgoed
Varieer hondenspeelgoed, er is een ruime keuze. Maak onderscheid tussen speelgoed voor puppy’s, de volwassen hond en senior. Uiteraard houd je ook rekening met de grootte van het ras, enkele voorbeelden: een klein ras geef je geen zware kong, maar je kiest voor een klein formaat, ook als je een bal kiest houd je rekening met het formaat en de zwaarte ervan. Maak het volgende onderscheid:
- Speelgoed voor een puppy
- Speelgoed voor de volwassen hond
- Speelgoed voor senior
Een puppy speelt graag met een zachte knuffel, bal of doek (mag niet te klein zijn, zeker geen sok vanwege verstikkingsgevaar), een piepbeestje, een doos om te slopen (let op nietjes, plakband), een ballenbak, een snuffelkleed. Let op jouw kleding, schoenen en pantoffels vindt hij ook heel interessant. Behalve dat het kledingstuk en schoeisel stuk kunnen gaan, is een veter van een schoen of een touwtje aan je vest gevaarlijk voor hem. Een bal en ander speelgoed om hem te leren apporteren zorgen voor eindeloos speelplezier.
De volwassen hond zal zijn favoriete speeltje(s) hebben, maar alles wat jij hem aanbiedt en waarmee jullie samen spelen of opdrachtjes uitvoeren zal in de smaak vallen. Het leukste speelgoed is toch zijn eigen baasje. Je kunt een hond ook leren kiezen door diverse speeltjes in een doos te leggen en hem zelf een speeltje eruit te laten halen. Ook het opruimen van speeltjes kan aangeleerd worden. Probeer het en kijk hoever jullie samen komen. Dit kun je al bij een puppy gaan proberen, al zal deze de hele doos leeghalen en de papieren doos gaan slopen. Leer hem de dingen aan die jij belangrijk vindt, daar kan opruimen een onderdeel van zijn. Wel veel geduld hebben en het goede voorbeeld geven. Doseer het aantal speeltjes en varieer, er is zoveel te koop op dit gebied. Ruilen met andere hondenbezitters is ook een optie.
Senior zal zijn meest favoriete speeltje meestal in zijn buurt hebben. Bij hem op de bank, in zijn mand of op een andere slaapplek. Worden sommige speeltjes te zwaar, geef hem speelgoed van lichter materiaal. Houd senior in beweging op een manier die hij gemakkelijk kan. Niets meer doen op zijn oude dag is geen optie. Houd echter bij alles wat jullie samen doen rekening met zijn leeftijd, forceer niets. De meeste oude honden geven zelf het tempo aan, er zijn echter ook honden die alles maar dan ook alles doen wat het baasje wil en achter de bal blijven aanlopen tot ze echt niet meer kunnen. Jij bepaalt wanneer het genoeg is geweest. Blijf spelen op een verantwoorde manier.
Wist je dat honden….
Wist je dat honden heel vaak het baasje nadoen? Je hebt het zelf vaak niet in de gaten. Observeer en kijk bij welke activiteiten jouw hond dat doet. Graven in de tuin, de afstandsbediening pakken, schoenen pakken, kastjes leeghalen als je deze wilt schoonmaken (hij helpt je graag mee), ga jij uit het raam kijken 9 van de 10 keer komt hij er gezellig bij staan, planten uit de bloembak halen, die jij erin hebt gezet. Overal waarmee het baasje in contact is geweest zal hij nagaan en zijn neus erin steken. Veel honden lopen ook dezelfde weg in de tuin die het baasje heeft gelopen. Al deze zaken die de hond uit zichzelf doet kun je gebruiken tijdens een training/oefening. En omdat een hond zo graag en trouw zijn baasje volgt is de “blijf” oefening erg moeilijk (hij wil bij je zijn, denk daar aan, als je geduld bijna opraakt).
Tip 1: belangrijk voor de hygiëne, speelgoed dien je schoon te houden en regelmatig te reinigen. Aan het artikel of op de doos vind je de wasvoorschriften. Vooral in knuffels, snuffelkleden en ander zacht materiaal hebben bacteriën vrij spel.
Tip 2: loop met enige regelmaat de dierenspeciaal binnen of kijk in de online dieren webshops om op de hoogte te blijven van nieuwe speeltjes, spellen en puzzels.
Tip 3: favorieten van veel honden:
- frisbee,
- bal, diverse maten en materialen, bijvoorbeeld rubber en plastic,
- knuffels met piepgeluid,
- kong (kan ook gebruikt worden als jouw hond te gulzig eet of niet uit de bak wil eten),
- een tunnel en andere attributen om een parcours uit te zetten,
- een snuffelkleed, snuffelbal, in welke vorm dan ook (kun je ook zelf maken),
- een touw (let op zijn gebit, laat de hond winnen bij het rustig touwtrekken voor een beter zelfvertrouwen,
- een ballenbak of grabbelton, -doos,
- zwembadje voor de waterrat voor verkoeling in de zomer, met of zonder fonteintje,
- strategiespel, mechanische koekjesverstrekker als hond de bal in het speeltje werpt,
- diverse activity sets, uitdagend speelgoed dat de hond activeert,
- behendigheidsset met hoepel, band, tunnel, pionnen, horde, slalompalen,
- interactief speelgoed, puzzels en spellen, enorm veel keuze online.
Lees voordat je een artikel koopt voor welke leeftijd het geschikt is. Koop spellen en puzzels van eenvoudig tot moeilijk. Ga pas verder met een volgend level als de hond eraan toe is, zodat het geen frustratie oplevert.