Hondvriendelijke tuin – wat is er allemaal mogelijk? Praktische tips:
Wil je weten wat er allemaal mogelijk is met een hond vriendelijke tuin?
Op zoek naar praktische tips? Dan zit je hier goed!
Hondvriendelijke tuin – inhoudsopgave:
Hondvriendelijke tuin – want honden zijn graag buiten
Heb je plannen om een hond in huis te nemen of heb je al een hond? In beide gevallen is een hondvriendelijke tuin een hele geruststelling.
“Je kunt jouw hond heerlijk buiten laten ook als jij binnen wat te doen hebt”
Veel honden, vrijwel de meeste zijn graag buiten. Het is ook goed voor hun vacht, vooral in de winter als de lucht binnen droog is omdat de verwarming aan is.
Als het regent willen de meeste honden graag binnen of in elk geval droog liggen onder een afdak op een vlonder bijvoorbeeld.
Waar denk je aan bij een hondvriendelijke tuin?
Als hondenbezitter gun jij jouw hond een heel fijn leven. Een fijn leven met veel vrijheid. Dat kan in een hondvriendelijke tuin.
“Een tuin waarin de hond zonder problemen en zonder gevaar kan rondlopen, trainen en spelen met jou en andere huisgenoten en eventueel andere huisdieren”
Om dat te realiseren heb je een goed omheinde tuin nodig. En omdat sommige honden goede gravers zijn is een omheining die een stukje in de grond staat aan te raden.
Een omheining ook die hoog genoeg is. Een veilige omheining zonder scherpe punten waaraan de hond zich zou kunnen verwonden.
Je wilt ook niet dat voorbijgangers hun handen door de omheining kunnen steken om de hond te aaien.
Het zou zomaar verkeerd kunnen aflopen, omdat een hond zijn terrein bewaakt. Een dichte omheining is ideaal, ook voor jouw privacy.
Schaduw in je tuin voor honden
Maar er is meer om aan te denken bij de hondvriendelijke tuin, namelijk schaduwplekken die in de hete zomer zeer welkom zijn voor jou en de hond.
Een hond heeft het snel heet, zorg dat hij uit de zon kan. Heb je geen natuurlijke schaduw van bomen of struiken, plaats een afdak, overkapping of hang een schaduwdoek op.
Ook één of meer parasols bieden uitkomst. Zorg dat deze allemaal goed vast staan en niet om kunnen waaien.
Het is een traumatische ervaring voor de hond als dat gebeurt, zeker als jij er niet bij bent.
Tijdens een hittegolf laat je de hond een groot deel van de dag binnen. Leg daar een koelmat neer, waar hij graag gebruik van zal maken.
Ga pas laat in de avond als het wat is afgekoeld met hem naar buiten. Uiteraard staat er gedurende de dag en nacht fris water voor hem klaar, zowel binnen als buiten.
Welke planten staan er zeker NIET in de hondvriendelijke tuin?
Goed om er even bij stil te staan welke planten er in de tuin staan. Zijn er giftige exemplaren bij?
Neem geen risico, ook al denk je dat jouw hond geen planten, bessen, zaden of bloemen eet, maar verwijder de giftige planten uit voorzorg. Geef ze aan mensen zonder kinderen en huisdieren.
“Vooral een puppy kan je verrassen door bijvoorbeeld bloembollen op te graven en deze als bal te gebruiken”
Ook wanneer een hond geen planten eet kan hij er per ongeluk wat van binnenkrijgen tijdens het spelen of het jagen op hommels en andere insecten die de bloemen in jouw tuin bezoeken.
Ook een insectenbeet kan vervelende gevolgen hebben, een allergische reactie kan ervoor zorgen dat jij naar de dierenarts moet met hem.
Enkele voorbeelden van giftige planten zijn:
- bloembollen en knollen
- vingerhoedskruid
- de gele monnikskap
- de boterbloem
- de rododendron
- de taxus
- klimop is een beetje giftig en veroorzaakt alleen dan maag- en darmproblemen als de inname een grote hoeveelheid betreft
Zoek de planten die in jouw tuin staan op en kijk online welke er giftig zijn. Verwijder de planten die problemen kunnen geven en neem geen enkel risico.
Echter ook planten met doorns en/of stekels die in de vacht kunnen kruipen kun je beter niet in de tuin zetten waar honden en kinderen lopen.
De doorns en stekels die aan de planten zitten en ook het snoeiafval ervan (er kan altijd wat op de grond achterblijven) kunnen problemen veroorzaken.
De doorns en stekels zijn moeilijk te verwijderen en kunnen ook onder de voetzolen, in de oren en tussen de tenen voor problemen zorgen.
Heb je een ruime tuin, leg een speelveldje en een toilet aan
Een ruime tuin is de droom van elke hond en hondenbezitter. Jullie kunnen er rennen, spelen, apporteren, speuren en relaxen.
“Een hondentoilet is erg praktisch, heb je plaats, maak er een plekje voor vrij”
Een hond die heerlijk heeft gerend moet daarna meestal poepen.
Als jij thuis een hondentoilet hebt is dat een prima en hygiënische oplossing, ook wanneer je een keer niet in staat bent om met hem eropuit te gaan.
Uiteraard is een hondentoilet in de tuin geen vervanging van de dagelijkse wandelingen. Leer de hond ook om op de plek van de honden wc te plassen, zodat je geen gele plekken in het gazon krijgt.
Echte tuinliefhebber?
Wanneer je tuinliefhebber bent en je wilt een hond, dan dien jij je er bewust van te zijn dat er soms plantjes zullen sneuvelen en dat het gras wel eens omgeploegd kan worden door de hond die zijn energie kwijt wil.
Bij het aanleggen van de tuin houd je rekening met de hond. Je plaatst kleine plantjes op een verhoging of in bakken, waar ze veilig kunnen groeien en bloeien.
Bij een enorm grote tuin kun je een apart stuk voor de hond afzetten, waar hij kan rennen en ravotten maar ook graven.
“Je kunt het de hond prima leren dat hij niet overal mag graven door hem een alternatief te bieden”
Je hoeft hem niet te straffen, maar buigt ongewenst gedrag om in gewenst.
Kies ook voor sterke planten, planten die niet zo teer zijn dat ze bij elke aanraking afbreken.
Wanneer je kiest voor grotere en sterkere beplanting (die wel wat duurder zal zijn) krijg je minder snel te maken met planten die het niet overleven met een hond in de tuin.
Zo kunnen een hond en een mooie tuin prima samen gaan.