Hondengedrag begrijpen

Wanneer je weet waarom een hond bepaald gedrag vertoont is het wellicht beter te accepteren dan wanneer je er niets van begrijpt. Je verdiepen in wat er normaal is, is in dat laatste geval aan te raden. Je krijgt dan meer plezier in de hond en loopt je niet continu zorgen te maken over hem. Antisociaal gedrag en onacceptabel gedrag wil je graag oplossen. Daarvoor moet de hond geobserveerd worden en er moet worden gekeken of dat gedrag wel zo raar is. Verdiep je in het instinct van de hond en je komt er achter dat zijn gedrag niet abnormaal is. Wordt er abnormaal gedrag bij jouw hond gezien dat aangepakt dient te worden dan kun je dat zelf doen als je daarvoor de juiste kennis in huis hebt. Je kunt ook een gedragsbegeleider in de arm nemen, die de hond en jou observeert, het probleem vaststelt en een programma voor jullie opstelt. Zijn of haar ervaring en kennis van zaken bieden je praktische hulp, waardoor jij straks veel meer kunt genieten van jouw hond.

 

Maak gebruik van de eigenschappen van de hond

Het is aan te raden om gebruik te maken van de karaktereigenschappen van de hond. Je hoeft er niet veel voor te doen als je hem zijn natuurlijke gewoontes laat uitvoeren. Je hoeft hem niet alles te leren. Observeer hem en kijk hoeveel hij al uit zichzelf kent en doet. Als jij zorgt voor structuur, ritme en regelmaat zal de hond gewenst gedrag vertonen, zonder dat jij er telkens om moet vragen. Bepaalde gedragingen (die jij hem aanleert) worden een gewoonte als ze zijn ingesleten. Vervolgens kun je indien nodig deze gewoontes verder uitbouwen.

Wat past er bij jouw hond?

Juist het unieke van elke hond is zo bijzonder en interessant om te ontdekken. Je kunt hem de basiscommando’s uiteraard aanleren, maar je hoeft niet alle trucjes die andere honden doen over te nemen. Kijk naar je eigen hond en geef hem opdrachten op maat. Daar heeft de hond veel meer plezier in. Laat hem speuren en zoeken en kijk hoever je hiermee kunt komen. Speuren, snuffelen, apporteren en zoeken is geschikt voor erg veel rassen. Verdiep je in het ras, zodat je er zoveel mogelijk over komt te weten. Met deze kennis in je achterhoofd verdiep jij je verder in je eigen hond. Je zult je verbazen hoe hij zich ontwikkelt als dat in zijn tempo en op zijn manier mag. Een heerlijk hondenleven dat wil je toch voor hem? 

Welke signalen van de hond vallen je op?

Het is van belang om de signalen die de hond afgeeft (zijn lichaamstaal) te begrijpen en er op de juiste wijze mee om te gaan. Vertoont de hond probleemgedrag (jij ervaart het als zodanig), verdiep je dan ook in de onderliggende problematiek van het probleemgedrag. Hij is niet vervelend omdat hij jou wil pesten. Een hond doet nooit zomaar iets. Voed hem op een heel natuurlijke en eerlijke manier op. Laat hem nooit in de steek, zorg dat je er voor hem bent en dat hij zich veilig en vertrouwd bij je voelt. Dwing hem niet. Wil hij niet door iedereen geaaid worden, heb er respect voor. In de omgang met jouw hond leer je elke dag iets nieuws. Volg studies, workshops, lees veel over hondengedragingen, om hem steeds beter te begrijpen. De hond zal zich steeds meer begrepen voelen, zijn leven zal er veel gelukkiger uitzien. En jouw passie voor honden en voor jouw hond in het bijzonder zal alleen nog maar verder groeien.

Abonneren op honden infoblad

Om steeds meer te weten te komen over honden kun jij je abonneren op een goed vakblad, dat steeds andere en interessante info voor je heeft. Je blijft prima op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuwtjes. Ook op het gebied van de kennis over honden staat de wetenschap niet stil. Ook ervaringen die mensen met elkaar delen kunnen een eyeopener zijn. Hoe leuk is het om te lezen over en kennis te maken met de honden en ervaringen van bekende Nederlanders? Hoe past een hond in hun drukke en hun vaak onregelmatige leven? Zouden deze honden zich anders gedragen?

Hondengedrag dat vaak wordt gezien

Hondengedrag dat vaak wordt gezien en waaruit jij lessen voor jezelf kunt trekken is volop aanwezig, je moet het echter wel (willen) zien!

  1. De hond die blijft wachten tot er wat lekkers van de tafel “valt”. Uitleg: heb geduld uiteindelijk word je beloond.
  2. De hond die zijn baas volgt ook al krijgt hij geen aandacht. Uitleg: onvoorwaardelijke liefde bestaat.
  3. Of je nu dik, dun, knap of niet moeders mooiste bent, de hond vindt jou het leukste. Uitleg: oordeel niet op uiterlijk.
  4. Er blijft altijd iets speels in de hond als jij hem de kans geeft. Uitleg: het kind in jou is er altijd, laat het toe.
  5. Heerlijk actief, mee naar het strand, speuren, spelletjes met het baasje en dan is het tijd om te rusten. Uitleg: ook luie dagen mogen er zijn, voel dit niet als “jammer van de tijd”.
  6. Of de hond een kale plek krijgt, vieze ogen heeft en niet zo fraai oogt met die lange tong uit zijn bek, hij ligt er niet wakker van. Uitleg: maak je niet druk om onbelangrijke dingen en om wat anderen van je denken.
  7. De meeste honden zijn erg graag buiten. Uitleg: haal energie uit de natuur en ga veel naar buiten.
  8. Heerlijk lang snuffelen in de berm en bij elke boom. De hond heeft geen haast. Uitleg: leef je leven in het tempo dat goed voelt, je hoeft niet met de menigte mee.
  9. Een hond laat zich graag aaien (meestal), hij houdt van jouw enthousiaste stem en is dol op lieve woordjes. Uitleg: wuif complimenten niet weg, maar neem ze in alle blijheid in ontvangst.
  10. Apporteren, vogels najagen, ballen vangen, allemaal zaken die een hond graag doet. Hij wordt er blij van. Uitleg: heb je een doel voor ogen, ga ervoor en wordt er gelukkig van.
  11. Een hond gedraagt zich altijd hetzelfde en zal zich nooit anders voor kunnen doen. Uitleg: je bent goed zoals je bent en ben tevreden met wie je bent.