Groeipijn hond - Heeft mijn hond groeipijn?
Zoals dat bij kinderen het geval is kunnen ook honden last hebben van groeipijn.
Groeipijnen komen voor bij honden die een groeispurt doormaken.
"Een andere naam voor deze vervelende aandoening is enostosis"
Het is niet uitzonderlijk als jouw hond hiervan last krijgt, het komt vaak voor. De hond ervaart pijn. Zijn botten houden zijn groei niet bij.
Er lopen aderen door het bot, waardoor bloed stroomt, dat er wel in kan maar niet of moeilijk eruit.
De hond ervaart dit als druk en pijn. Wanneer je in zijn botten knijpt zal hij reageren, waardoor je weet wat er aan de hand is. De hond kan op diverse manieren kreupel lopen, vaak afwisselend voor en achter.
Je zult ook aan hem merken dat hij vaker gaat liggen.
Sommige honden gaan zelfs liggen om te eten als ze last ervaren. Het is moeilijk om jouw puppy tot rust te dwingen, maar meer rust is wel aan te raden.
Veel honden pakken die rust zelf. Je kunt het gerust een paar dagen afwachten als de hond kreupel loopt.
Bezoek dierenarts bij groeipijn hond
Vertrouw je het echter niet, bezoek de dierenarts. Deze kan pijnstillers en ontstekingsremmers geven.
Ook zelf kun je een bijdrage leveren aan het herstel van de hond door hem minder voer te geven gedurende 2 weken. Geef 20 tot 25% minder van het voer dat het normaal krijgt.
Hoelang heeft puppy last van groeipijn?
Groeipijn kan gedurende de hele groei van de hond voorkomen. De pieken liggen vaak tussen de 4 en 7 maanden. De ene hond ervaart meer last van gevoelige botten door groeipijn dan de andere. En behandeling kan vaker nodig zijn, omdat groeipijn zich vaker dan één keer uit. Twijfelt een dierenarts over wat er aan de hand is dan zal hij een röntgenfoto maken.
Heeft jouw hond geen last van groeipijn, fijn, toch is het aan te raden om hem ongeveer met de 7 maanden te laten bekijken door de dierenarts. Laat de puppy met groeipijn voldoende rusten, geen trainingen. Na enkele dagen is hij waarschijnlijk “weer de oude” vrolijke puppy.
Verzacht de groeipijn bij jouw puppy
Je wilt niet dat jouw puppy pijn lijdt. Groeipijn hoort er echter bij en kun je niet altijd voorkomen. Je kunt deze pijn wel proberen te verlichten:
- geef hem wat minder eten, ongeveer 20% minder dan zijn normale dagelijkse hoeveelheid;
- geef hem voldoende rust, ga in de dagen dat hij pijn heeft niet met hem trainen;
- zorg voor afleiding zonder fysieke inspanning, ga met hem een hondenpuzzel oplossen of een hondenspel spelen;
- merk je aan de hond dat de pijn hevig is, bezoek de dierenarts, wellicht krijgt hij een ontstekingsremmer of pijnstillers voorgeschreven;
- houd het gewicht van de hond goed in de gaten, een geleidelijke gewichtstoename is beter dan een snelle en grote gewichtstoename in korte tijd.
Symptomen groeipijn hond
Het is fijn om te weten wat de hond mankeert als hij zich anders gaat gedragen. Dat wil je bij jouw volwassen hond maar ook bij jouw puppy. Een puppy die minder actief wordt, daar is iets mee aan de hand. In veel gevallen zal groeipijn de oorzaak zijn.
De symptomen daarvan zijn: de puppy bijt en krabt op de pijnlijke plek, hij is minder actief of kan juist zijn rust niet vinden, hij loopt mankt dan met de voorpoten dan weer met achterpoten, hij is chagrijnig.
Twijfel je wat er met hem aan de hand is, bezoek de dierenarts, deze zal snel een diagnose kunnen stellen als het groeipijnen zijn waarvan de puppy last heeft. Hij drukt op de botten om te zien of deze pijnlijk zijn en indien nodig maakt hij/zij een röntgenfoto.
Bij extreme pijn krijgt de puppy ontstekingsremmers en pijnstilling. In de meeste gevallen gaat groeipijn snel voorbij en zal de puppy na een dag of drie weer zijn oude ondernemende leventje oppakken. Medicatie is dan niet nodig.