Duitse herder en voeding

Jouw Duitse herder heeft natuurlijk de juiste voeding nodig. Is mijn Duitse herder te dik? Hoe vaak geef ik mijn hond eten op een dag? Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Duitse herder en voeding – inhoudsopgave

Verander nooit in te korte tijd van voeding

Als je jouw Duitse herder puppy bij de fokker ophaalt, dan zal deze wat voer meegeven voor de eerste dagen. Het voer waaraan de puppy is gewend.

“Wil jij straks ander voer geven dan is het belangrijk dat je die verandering uitsmeert over bijvoorbeeld een week”

Je begint met een klein beetje nieuw voer tussen het gebruikelijke te doen en dat nieuwe voer wordt steeds een beetje meer en het vorige voer wordt minder, totdat de hond helemaal is overgegaan op het nieuwe voer.

In deze tijd houd je goed in de gaten hoe de puppy op zijn nieuwe brok of vlees reageert. Is hij energiek en hoe is de ontlasting?

De langzame overgang naar nieuw voer is ook belangrijk voor een volwassen Duitse herder. Dus neem steeds de tijd ander voer te introduceren.

Zorg daarnaast voor een goede voerbak. Een voerbak in een standaard, een standaard die je in hoogte kunt verstellen heeft de voorkeur. Deze heeft diverse voordelen:

  • De hond gaat niet met de bak sjouwen
  • De hond heeft de juiste houding tijdens het eten

Hoe vaak krijgt een Duitse herder pup eten op een dag?

Een Duitse herder puppy krijgt vele keren per dag eten, 5 tot 7 keer, zeker bij de fokker. Is de puppy bij je in huis dan kun je het aantal keren na enkele weken af gaan bouwen.

Zoals bij ander voer, let je ook nu goed op de reactie van de puppy, zijn gedrag, de ontlasting. Op een zak met brokken en op vlees staat een indicatie, daar mag je gerust van afwijken als dat in het belang van de puppy is en je liever per dag wat vaker een kleinere portie geeft.

Bij een volwassen hond kom je uit op het 2 tot 3 keer eten geven per dag. Er staat altijd water voor hem klaar, ververs het water elke dag en indien nodig vaker.

Baknijd

Zet het voer dat niet meteen wordt opgegeten meteen en afgedekt weg. Waarom? Dat voorkomt vliegen en ander ongedierte.

En je voorkomt dat de hond zijn bak gaat bewaken (baknijd). Een hond hoeft niet de hele dag te kunnen eten, neem vaste tijden, water daarentegen moet er wel staan, zoals reeds is vermeld.

Na het eten verplichte rust, niet stoeien, niet spelen in verband met kans op maagtorsie (maagomdraaiing) en dat kan dodelijk zijn als de dierenarts niet op tijd kan ingrijpen.

Waarom blijft het eten van mijn Duiste herder staan?

  • De hond krijgt teveel, weeg de hond en kijk welke hoeveelheid voer daarbij hoort.
  • De hond is ziek, als hij niets eet en niet drinkt consulteer je meteen een dierenarts. Een paar dagen niet eten, is niet erg bij een volwassen hond. Niet drinken, dan moeten de alarmbellen af gaan. En altijd geldt: als je het niet vertrouwt bezoek de dierenarts.

De bak voer is van en voor de hond. Leer hem echter dat jij de bak af en toe wegneemt, zonder dat hij boos reageert met grommen of zelfs bijten. Leid hem even af met iets leuks. Zo voorkom je baknijd, belangrijk als er andere huisdieren zijn.

“Kinderen leer je om van de bak af te blijven, op die manier riskeer je niets, want een hond hoe klein en lief ook blijft een dier”

Blijf erbij als de puppy eet, maar ook bij de volwassen hond die schrokt. Dan kun je ingrijpen bij verkeerd of te gulzig ingeslikte brokken. Dat geldt zeker ook als de hond een kluif(je) krijgt.

Keuze tussen brokken of vlees voor mijn Duitse herder?

Je kunt de hond niet zelf laten kiezen, dat zul je toch echt zelf moeten doen. De tijd zal het je leren wat de voorkeur is van je hond; brokken of vlees. Ik heb de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen brokken

  • Je koopt het in grote zakken en dat is voordeliger dan vlees.
  • De hond kan kauwen.
  • De brokken kun je eenvoudig meenemen op vakantie bijvoorbeeld.
  • Ze ruiken niet of niet erg.
  • Als de brokken niet worden opgegeten kun je deze bedekt wegzetten en ’s avonds opnieuw geven.
  • Je kunt de brokken ook gebruiken om de hond te belonen.

Nadelen brokken

  • De hond heeft meer ontlasting dan wanneer hij vlees eet.
  • In veel gevallen niet geschikt voor honden met allergie.
  • Geen afwisseling

Voordelen vlees

  • De meeste honden zijn er dol op, daardoor gaat een portie snel in zijn geheel op.
  • Minder ontlasting dan bij het eten van brokken.

Nadelen vlees

  • Niet iedereen verdraagt de geur, maar de hond vindt het heerlijk.
  • Je hebt er plaats in de diepvries voor nodig en je moet de dagelijkse portie op tijd ontdooien.
  • Komen snel vliegen op af, dus moet echt meteen worden gegeten.
  • Moeilijker mee te nemen dan brokken.

Krijgt mijn Duitse herder voldoende eten?

Om te weten of jouw Duitse herder voldoende, te weinig of teveel eten krijgt is het belangrijk hem regelmatig te wegen. Dat kan eenvoudig en gratis bij de dierenarts. Een puppy weeg je sowieso wat vaker, omdat je het gewicht moet weten bij een enting.

Als een hond zonder reden afvalt, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Je kunt bij de dierenarts gerust advies vragen over het beste voer als jij je twijfels hebt, ook hiervan heeft hij/zij veel kennis.

Er is veel verschillend voer op de markt en het is vaak bijna onmogelijk het beste voer te onderscheiden. Je kunt proefpakketjes aanvragen. Kijk goed of er voldoende calcium in het voer zit.

Problemen door allergie of heeft de hond dieetvoer nodig?

Het is niet te hopen, maar je kunt de pech hebben dat jouw Duitse herder een allergie ontwikkelt en daarvoor speciaal voer nodig heeft. Ga in overleg met de dierenarts, want hier kom je zelf niet uit.

Wanneer jouw Duitse herder te dik is of een aandoening heeft (alvleesklierproblemen bijvoorbeeld), waarvoor hij een speciaal dieet moet volgen met medicatie (bijvoorbeeld Zymoral) heb je ook de steun en de kennis van een dierenarts nodig.

“De arts zal je adviseren welk voer het beste is. Met het juiste voer is er veel mogelijk om jouw hond een zo prettig mogelijk leven te geven met de allergie of een andere aandoening”