Duitse herder en kinderen
Opvoeden
Ralph Siebers
Opvoeden
08/25/2021

Duitse herder en kinderen

08/25/2021

Wat zijn ze leuk samen, de kinderen en de hond! Ook met de Duitse herder en kinderen gaat het altijd goed, maar… let op! Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Duitse herder en kinderen – inhoudsopgave:

Er zijn echter nog veel te veel bijtincidenten en dat is niet altijd of eigenlijk bijna nooit de schuld van de hond. Weet je precies wat er aan vooraf ging?

Een kind dat bij de hond in de mand kruipt en op zijn oren trapt? Een peuter die de ogen van de hond zo mooi vindt dat hij/zij ze wil aanraken? Hoe leuk ze samen ook zijn, bij jonge kinderen en een hond hoort een volwassene aanwezig te zijn.

Bij veel mensen hoort de verzorging van een huisdier bij de opvoeding van hun kinderen. Een huisdier brengt verantwoordelijkheid met zich mee, prima dat kinderen dat al jong leren.

Waarom laat je een kind nooit alleen met jouw Duitse Herder?

–             Een kind heeft geen overwicht op de hond.

–             Een kind maakt ongecontroleerde bewegingen, waarvan de hond kan schrikken en kan reageren door te brommen of zelfs te bijten.

–             Een onstuimige hond kan in zijn speelsheid een kind omgooien, waardoor het kind bang wordt van de hond.

–             De geluiden van een baby bijvoorbeeld kunnen jouw hond zenuwachtig maken.

–             De Duitse Herder houdt de roedel graag bij elkaar en kan het kind gaan beschermen als er iemand in de buurt komt en jij er niet bent.

–             Een kind kan proberen de baas te spelen over de hond of hem commando’s te geven, die verantwoordelijkheid kan een kind niet aan.

Omgang kind en Duitse Herder

Zowel het kind als de hond moeten leren hoe ze met elkaar moeten omgaan. En het is jouw verantwoordelijkheid dat dit onder toezicht gebeurt.

–             Een kind moet weten dat het een hond nooit zonder toestemming van de eigenaar mag aaien.

–             Ook rennen naar een hond of hem plagen moet je niet toelaten.

–             Een kind moet weten dat het nooit in de bench moet kruipen of op de slaapplek van de hond mag gaan liggen. Dat is een plek waar de hond zich kan terugtrekken en waar hij rust heeft.

–             Om de nek van de hond gaan hangen, allemaal puur uit liefde, is uit den boze. Dit voelt bedreigend voor jouw Duitse Herder.

–             Laat de hond ook met rust als hij eet.

–             Laat jouw jonge kind niet met hond de straat op gaan, dat is onverantwoord. Het kind heeft geen overwicht op de Duitse Herder. Daar komen ongelukken van.

duitse-herder-en-kinderen-2

De Duitse Herder en spelen met de kinderen uit zijn gezin

Jouw Duitse Herder zal graag met jouw kinderen spelen, blijf er altijd zelf bij. Raak niet in paniek en wordt zeker niet boos op de hond als hij per ongeluk tijdens het spel jouw jonge kind omver loopt. Zoals kinderen onstuimig kunnen zijn, kan jouw hond dat ook.

“Normaal gesproken is een Duitse Herder best voorzichtig met kleine kinderen, tijdens het spelen echter kent de hond zijn kracht niet”

Ook wanneer de hond achter een kat of vogel aanrent kunnen er ongelukjes gebeuren. De wat oudere hond zal een stuk rustiger zijn/worden.

Let op als er kinderen uit een ander gezin komen spelen

Jouw hond kan de eigen roedel gaan beschermen. De Duitse Herder is verknocht aan het gezin waarbij hij woont. Vroeger bewaakte hij het vee en het erf van zijn baas.

Goede regels tijdens de opvoeding van je Duitse Herder pup zorgen ervoor dat iedereen zijn plaats heeft en die ook weet. Tip: vraag bij de fokker altijd na voor welke taak zijn puppy’s zijn gefokt. Is het

–             de showlijn, hoe de hond eruit ziet, werkdrift is vaak in iets mindere mate aanwezig dan bij de werklijn, wel prima voor allerlei sporten en gehoorzaamheidscursussen

of

–             de werklijn, deze honden moeten fysiek werk leveren, in het leger, bij de politie, voor de bewaking, prima om af te richten, werkdrift aanwezig.

In een gezin met kinderen wordt meestal voor een Duitse Herder uit de showlijn gekozen.

Duitse herder als gezinshond

De Duitse herder is een fijne gezinshond, die ook als zodanig moet meetellen. Wat betreft grootte heeft hij de ruimte nodig, buiten, binnen en eventueel in de auto.

De Duitse herder is een heel prettige huisgenoot. Hij is graag bij het gezin waartoe hij behoort en zal daarom graag overal mee naar toe gaan. Leer hem wel om af en toe alleen thuis te blijven, bouw de tijd daarvan rustig op.

Té beschermend?

Zijn natuurlijke bewakingsdrift kan ervoor zorgen dat hij te beschermend wordt, leidt dat in goede banen anders kan hij aan buitenstaanders agressief gedrag laten zien. Geef hem een vaste slaapplek, zodat de bank waar jij wilt zitten niet steeds bezet is.

Heb je kinderen? Leer deze om goed en verantwoord met de hond om te gaan. Leer hen vooral dat het geen knuffelbeer is, begin daarmee meteen als de hond nog een puppy en heel schattig is. Leer hen tevens dat een hond gevoel heeft, niet trekken aan de oren, niet in die mooie ogen prikken, niet aan de staart gaan hangen, laten slapen als de hond op zijn plek ligt.

“Het klinkt allemaal zo logisch, maar oh oh wat mogen kinderen toch veel met een hond doen ook al is het niet verantwoord”

Natuurlijk mogen ze met de hond spelen, onder toezicht! Maar die foto van kind en hond in de hondenmand lijkt zo leuk, maar het is echt fout en onverantwoord als je daaraan toegeeft.

Duitse herder gezinshond die respectvol behandeld dient te worden

Als jij een Duitse herder als gezinshond aanschaft, dient hij door alle gezinsleden respectvol behandeld te worden. En dat geldt niet alleen voor de Duitse herder, maar voor alle huisdieren. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld.

Komen er buurtkinderen bij jou thuis spelen of klasgenootjes, zorg dat je erbij blijft en/of de hond bij jou blijft. Weet dat je een grote verantwoordelijkheid hebt tegenover je kinderen, andermans kinderen en je hond. Bijna elke hond zal eerst signalen afgeven voordat hij bijt. Zorg dat je deze signalen bij je hond opmerkt, dat jij ze kent.

Duitse herder en baby

De Duitse herder en een baby, ze staan zo leuk samen op de foto. Maar zie je ook dat de herder groter is dan de baby. Een goede reden voor de herder om over de baby te waken, hem of haar te beschermen, maar ook om er de baas over te zijn.

Het kan allemaal prima samen gaan en meestal is dat zo, maar als het mis gaat kan het flink misgaan. Enkele tips:

  • Laat de hond aan de baby wennen in jouw bijzijn, laat hem kennismaken, snuffelen en de baby een lik geven. Reageer niet hysterisch bij dat laatste.
  • Laat de hond aan de babygeluiden wennen en dat kunnen best irritante geluiden zijn zoals je zelf weet.
  • LAAT DE HOND NOOIT MET DE BABY ALLEEN, ook niet even en ook niet als de baby in bedje ligt en de hond er naast op de grond ligt te slapen.
  • Laat de baby niet naar de hond kruipen als de hond een bot of eten heeft.
  • Geef de hond heel veel aandacht en laat hem bij jou en de baby als je de baby eten geeft, verschoont, op schoot neemt.
  • Duw de hond nooit weg als je met de baby op schoot op de bank zit, geef hem ook aandacht.
  • Let echt heel goed op, een baby vindt de ogen van jouw herder prachtig en zal ernaar grijpen, ook de oren zijn aantrekkelijk voor babyhandjes. Ofschoon een hond in veel gevallen heel voorzichtig met een baby en klein kind zal omgaan, mag je nooit achterover leunen als ze samen zijn.
Reacties