Chocoladevergiftiging bij honden
Chocoladevergiftiging bij jouw hond? Honden en chocolade zijn geen gelukkige combinatie. In de lekkernij zit namelijk een stofje genaamd theobromine en dat is zeer giftig voor een hond.
Wanneer een hond chocolade heeft gegeten dan kan het dier last krijgen van verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn diarree en rusteloosheid.
Echter blijft daar niet bij, want ook een epilepsieaanval kan voorkomen. In uiterste gevallen kan een hond komen te overlijden. Mocht je vroegtijdig kunnen handelen, dan kan braken al een groot verschil maken en het probleem zelfs compleet verhelpen.Wat maakt chocolade giftig voor honden?
Er zijn genoeg honden die een zwak hebben voor chocolade. Het is zeer onverstandig om uw hond chocolade te geven als traktatie. De stof theobromine is schadelijk voor honden en kan fatale gevolgen hebben.Opvallend genoeg zit er in witte chocolade geen theobromine, maar desondanks kan een hond wel milde klachten ontwikkelen. In donkere chocolade zit meer theobromine verwerkt.
“Pure chocolade is daardoor weer giftiger dan de melkvariant. Vergeet niet dat ook melkchocolade gevaarlijk kan zijn voor uw huisdier”
Een mens kan de stof eenvoudig afbreken en verwerken. Honden hebben het daar alweer een stuk moeilijker mee, het duurt dan ook langer voordat de stof in zijn totaliteit is afgebroken.
De giftige stof krijgt langer de tijd om zich in het lichaam te nestelen en op te stapelen. Zelfs als de hond dagelijks een minimale hoeveelheid chocolade binnenkrijgt, dan kan het effect daarvan pas veel later optreden.
De gevolgen zijn dan zeker net zo heftig als wanneer een hond in één keer een grote hoeveelheid theobromine inneemt. Cacaopoeder en cacaobonen beschikken over een extra hoge hoeveelheid theobromine en zijn nog giftiger. Het is dan ook verstandig om deze producten veilig op te bergen.Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging?
De symptomen van een chocoladevergiftiging bij honden zijn duidelijk te herkennen en treden normaliter op na twee tot maximaal vier uur.Let op, dat is vanaf het moment dat de hond de chocolade heeft binnengekregen. Als een mens teveel koffie of energy drank heeft ingenomen dan kunnen soortgelijke symptomen ontstaan.
De stof theobromine kan namelijk vergeleken worden met cafeïne. De hond kan last krijgen van rusteloosheid, hijgen, diarree, braken, rillingen en moet hoogstwaarschijnlijk vaker plassen.
“Er zijn zelfs situaties geweest waarin de hond pas 12 uur na inname de eerste symptomen begon te vertonen”
Zodra de eerste symptomen opspelen dan is het verstandig om direct in actie te komen. Let op, neem ook gelijk contact op met de dierenarts als het duidelijk is dat de hond chocolade heeft gegeten.
Een hond kan razendsnel verslechteren. Na enkele uren is het mogelijk dat er een epilepsieaanval optreedt. Hartproblemen en zelfs een coma is niet uitgesloten.
Daarnaast kan theobromine interne bloedingen veroorzaken. Honden kunnen dus overlijden aan een chocoladevergiftiging. Het is raadzaam om zo snel als mogelijk een dierenarts in te schakelen en het probleem te verhelpen.
Chocolade en theobromine
De giftigheid van chocolade staat niet vast, want het ligt ook aan de hoeveelheid chocolade. Daarnaast is ook het soort chocolade belangrijk en zal het lichaamsgewicht van de hond ook een rol spelen. Hieronder staat duidelijk beschreven hoeveel theobromine er in een bepaald soort chocolade zit:
Witte chocolade (2 mg per gram)
Melkchocolade (3 mg per gram)
Pure chocolade (15 mg per gram)
Cacaopoeder (20 mg per gram)
Cacaodoppen (max 30 mg per gram, maar de hoeveelheid kan per product verschillen)
Cacaodoppen zitten verwerkt in allerlei producten, waaronder in mest voor in de tuin. Het is dus raadzaam om dat even van te voren te controleren.
De meeste honden ervaren enkel milde klachten bij het eten van chocolade, aangezien het normaliter om een klein hoeveelheid gaat. Desondanks is het slim om even contact te zoeken met de dierenarts. De arts kan een advies geven.
Wanneer is chocolade levensbedreigend voor een hond?
Een chocoladevergiftiging mag nooit worden onderschat en moet ten alle tijden worden gecontroleerd door een dierenarts. Het stofje theobromine is schadelijk voor de hond en kan voor problemen zorgen rondom de hartspier.
Hoe sneller er gehandeld zal worden, des te beter de uitkomst kan zijn. Als de stof voor een lange periode in het lichaam blijft zitten, dan zal de schade snel groter worden.
Een hond kan een hartstilstand krijgen en/of problemen krijgen met de ademhaling. Een redelijk zware hond kan bij een inname van 50 gram chocolade al in een levensbedreigende situatie komen. Het stofje kan binnen 24 uur voor een dodelijke afloop zorgen. Nogmaals, snel handelen is de beste optie.
Hoe ziet de behandeling eruit?
In het allerbeste geval is braken al de oplossing om problemen te voorkomen. De inname kan dan snel uit het lichaam verdwijnen en de gifstoffen worden niet opgenomen in het vloed.
Braken is een oplossing tot maximaal zes uur nadat de hond de chocolade heeft ingenomen. Let op, gebruik geen zout om uw hond te laten braken. Zout kan namelijk ook voor vergiftiging zorgen en problemen veroorzaken.
De dierenarts kan een speciale injectie toedienen, zodat de hond snel gaan braken. Mocht dat niet werken, dan is de laatste mogelijkheid om de maag leeg te spoelen.
Daar blijft het helaas niet bij, want het stofje bereikt ook de darm. Een nabehandeling kan voor een vermindering zorgen van de theobromine in de darm. In de ergste gevallen zal de dierenarts de hond moeten opnemen en is intensieve zorg noodzakelijk.
Wanneer moet ik de dierenarts bellen?
Als een hond chocolade heeft ingenomen dan moet er zo snel als mogelijk actie worden ondernomen. Twijfel niet en bel direct de dierenarts.
Je kan dan de situatie voorleggen, waaruit de arts de beslissing maakt op opname noodzakelijk is. Een chocoladevergiftiging moet snel worden aangepakt, aangezien er dan veel fysieke problemen bij de hond kunnen worden voorkomen.