Wat te doen als mijn hond jaloers gedrag laat zien?
Allereerst dien je te proberen jaloers gedrag te voorkomen. Zorg ervoor dat er voor de hond geen reden is om jaloers te zijn. Daarvoor moet hij voldoende aandacht krijgen en niet worden weggeduwd als er een klein kind of baby op bezoek komt of als er gezinsuitbreiding komt.
Sommige mensen vinden het vies als de hond dichtbij hun baby of kind komt, dan ben je toch echt verkeerd bezig. Een gezonde hond is niet vies.
Een hond die jij prima verzorgt mag gerust in aanraking komen met kinderen en baby’s (altijd onder toezicht). Zorg er ook voor dat je voldoende tijd met de hond doorbrengt. Houd zijn vaste ritme aan, ook al heb je het met de kinderen drukker.
Rangorde bij honden
De hond is wel de onderste in de rangorde, maar dient wel zijn ritme en structuur te behouden. Geef hem op zijn vaste tijden eten en laat hem op tijd uit. Speel met hem, dat kan ook met de kinderen erbij.
Sluit de hond niet op als er bezoek komt.
Kan/mag hij echt niet bij het bezoek (dat bijvoorbeeld allergisch is), zorg er dan voor dat hij op een plek in huis is waar hij de gasten wel kan zien. Op deze manier zal de hond geen reden hebben om jaloers te worden.
Je merkt het volgende aan de hond als hij jaloers is
- hij gaat grommen;
- hij vraagt overdreven veel en continu aandacht;
- hij springt tegen je op eventueel met speeltje;
- hij vertoont agressief gedrag naar een persoon of ander dier.
Genoemde punten kunnen ook puur uit enthousiasme ontstaan en ze gebeuren niet altijd uit jaloezie.
Wat moet jij doen?
Wat moet je doen als hij ondanks jouw goede inzet jaloers wordt? Geen reden om jaloers te zijn, maar wat als hij toch….. ?
Gehoorzaamheidstraining
Volg een gehoorzaamheidstraining, leer hem de commando’s “blijf” en “wacht”. Ben jij in gesprek met een andere persoon dan geef je hem een commando wacht of blijf.
Blijft hij rustig wachten, totdat jij naar hem toeloopt dan beloon je hem.
Blijf de oefeningen herhalen ook al kent hij deze.
Rustig belonen
Vraagt de hond continu om aandacht als jij in gesprek bent negeer hem en beloon hem als hij rustig is geworden.
Routine inbouwen
Je hebt voor de hond een bepaalde routine, houd die vast. Staat er een grote verandering te gebeuren, langere werkdagen bijvoorbeeld, dan zal de hond er rustig aan moeten wennen.
Geef het de tijd!
Je kunt in dit geval niet spreken van jaloezie maar van een hond die gefrustreerd raakt of zich verveelt als hij te lang alleen wordt gelaten. Zoek een passende oplossing. De hond heeft er niet om gevraagd om alleen te blijven.
Band opbouwen
Is de hond jaloers op jouw partner of ander gezinslid, laat deze dan meer met de hond ondernemen, zodat ze een band opbouwen. Laat die ander de hond bijvoorbeeld eten geven of een spel met hem spelen.
Puppy erbij?
Komt er in het gezin een puppy bij, geef de hond die al bij je is de meeste aandacht. Die schattige puppy staat onderaan de ranglijst. Als de puppy wat ouder wordt zullen de honden samen uitmaken wie de leider onderling is, want de roedelleider ben jij uiteraard.