Hondentrainingstips voor drukke eigenaren

Drukke eigenaren moeten in hun agenda plaats maken om met de hond bezig te zijn. 

Het is zeker voor mensen met een volle agenda een heerlijke uitlaatklep om met de hond eropuit te trekken en oefeningen te doen, maar ook om heel veel te spelen. 

Laat jouw hond niet de dupe worden van jouw carrière. 

Alleen het geven van veel lekkers lost het niet op, hij heeft ook jouw aandacht nodig en veel beweging. 

Daarom ook is het slim om jezelf te dwingen om elke dag even met de hond te trainen. Het hoeft niet lang, maar wel met jouw volle aandacht erbij. 

Leg de telefoon buiten je bereik. 

Je bent er even niet. 

Een training volgen zorgt ervoor dat jij een bepaald schema volgt om de hond gehoorzaamheid te leren, je “moet” dus wel de tijd voor hem nemen. En zeg nou zelf, het is toch ook ontzettend leuk met hem bezig te zijn. Het ontspant, want je hebt je aandacht voor 100% bij de hond en je bouwt een band met hem op.



Effectieve training in korte sessies

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je telkens maar kort met de hond kunt oefenen, maar gebruik die tijd wel goed. Het is zeker bij een puppy zelfs aan te raden om kort met hem te oefenen. De concentratie is namelijk nog niet zo goed om langdurig te trainen. 

Het is zeer effectief om korte sessies te houden. Begin een nieuwe oefening als de vorige door de hond wordt begrepen en goed wordt uitgevoerd. Zet gerust een stapje terug als een bepaalde oefening nog te moeilijk blijkt te zijn. Het is ook mogelijk dat de hond een dag geen zin heeft en geen interesse toont, stop dan, morgen weer een kans. Ook als je zelf niet goed in je vel zit is het beter niet met de hond te trainen als jij van jezelf weet dat jij je frustraties op hem zult afreageren. 

Bij het zien van deze vrolijke viervoeter zul je echter snel van gedachte veranderen en van hem genieten tijdens het spelen of trainen. Korte sessies zijn oké en effectief. Daarmee wordt bedoeld dat een training van 5 tot 15 minuten prima is. Dat mag een paar keer per dag. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld iets nieuws aanbieden, dan heeft de hond de meeste concentratie en is hij niet moe. Kijk naar de hond hoe hij op een bepaalde training reageert. 

Is er sprake van verminderde concentratie en gaat hij meer fouten maken, stop dan, las een pauze in en speel met hem. Bied hem een training op maat aan, dus altijd rekening houdend met de hond. Train je in groepsverband let ook dan op je eigen hond en laat je niet gek maken door de vorderingen van andere baasjes en hun hond. De hond bepaalt het tempo waarin hij oefeningen aanleert. Jij kijkt hoe hij zich daarbij voelt en past de training aan als daarvoor een goede aanleiding is.   

Integratie van training in dagelijkse routine

Je oefent een paar keer per dag met de hond, korte sessies, die zijn het meest effectief. Echter je bent eigenlijk de hele dag bezig met hem op te voeden tot een fijne en gehoorzame huisgenoot. Ook als je weinig tijd hebt is dat goed te doen. Plan tijden in je agenda in voor de hond en integreer trainingen in de dagelijkse routine. Dat eerste kost tijd, dat tweede gaat vanzelf als jij bewust met de hond omgaat. Bijvoorbeeld de blijf oefening, deze kun je steeds herhalen als er iemand de deur uitgaat. 

De hond krijgt het commando blijf en mag niet mee de deur uitlopen. Je gaat iets uit de auto pakken, ook dan zeg je blijf en hij mag niet met je meegaan. De zit oefening kun je ook de hele dag door met hem oefenen, zodat het beklijft en hij voortaan automatisch gaat zitten als hij een koekje of zijn eten krijgt. De af oefening is er nog een die je aan aantal keren per dag kunt trainen. 


Vaak en kort oefenen werpt op den duur zijn vruchten af. Je kunt echter ook te vaak commando’s geven. De hond vindt het niet meer interessant, hij kan gaan gapen of ander gedrag vertonen en zal niet gehoorzamen. Observeer de hond om erachter te komen wat voor hem goed is. Bied trainingen op maat aan en je krijgt de resultaten die je wilt.

Kies je voor een hondencursus of een hondenschool, let erop dat de hond het leuk vindt en kijk of jij achter de aanpak staat. Je krijgt er handreikingen. Er wordt zeker ook naar jou gekeken. Hoe ga je met de hond om? Beloon je op de juiste manier en op het juiste moment? Met de tips die je er krijgt ga je thuis aan te slag. Het meeste zul je de hond in zijn eigen omgeving moeten leren. Dat kan op elk moment van de dag en hoeft niet veel extra tijd te kosten, integreer het in de dagelijkse routine.

Hulpmiddelen en technologie voor drukke eigenaren

Je neemt je hond graag overal mee naar toe. Toch kan het voorkomen dat hij echt niet mee kan, wat doe je dan? Zoek een huisoppas, een uitlaatservice of dierenpension, die de zorg voor jouw hond een dag of langer van je overneemt. Laat je goed informeren en kies voor iemand aan wie jij je hond durft toe te vertrouwen. 

Een goede kennismaking is essentieel, niet alleen voor jou maar zeker ook voor de hond. Wil jij met je drukke baan dat jouw hond op elk moment van de dag kan plassen en poepen ook als jij er niet bent, schaf een binnen toilet aan. Uiteraard is dit geen vervanging voor jullie wandeling, maar voor noodgevallen (en voor de zindelijkheidstraining) als je echt een keer niet op tijd thuis kunt zijn. Met de nieuwste technologie kun je thuis een apparaat, een hondencamera, installeren om de hond te observeren als hij alleen thuis is. Een GPS-tracker is goed voor je gemoedsrust als je niet de hele dag op de hond kunt letten en je toch wilt weten waar hij is. 

Ook in het geval dat jouw hond graag de benen neemt, heb je hem snel teruggevonden als hij een GPS-tracker om heeft. De hond heeft er geen last van, het wordt bevestigd aan halsband of tuigje. Heb jij een hond die altijd wel een gaatje weet te vinden om van huis weg te lopen, dan is een virtuele omheining de oplossing. Houd de technologische ontwikkelingen in de gaten, want er komen steeds nieuwe producten op de markt om drukken hondeneigenaren en uiteraard ook de andere te ontlasten.