Wat betekent het als mijn hond zijn oren plat legt? Betekenis uitgelegd:

Het is van belang dat je de lichaamstaal van de hond begrijpt. Hij kan je niet met woorden vertellen wat hij voelt. Hij kan je niet zeggen wat het probleem is. 

Hij “praat” met zijn lichaam door signalen af te geven. Koop een boekje over de lichaamstaal van de hond en voortaan zul je hem beter begrijpen. 

Als jij liever illustraties bestudeert dan teksten leest over lichaamstaal van honden, let er bij je aankoop dan op dat het boekje vol staat met tekst plus duidelijke illustraties, die je wellicht meer vertellen dan de woorden die erbij staan. 

Herken de lichaamstaal van je hond

Echt iedere hondenbezitter zou op de hoogte moeten zijn van zijn lichaamstaal voor een beter begrip (koop zo’n gids, leuk voor jou maar ook om cadeau te doen). 

Beter begrip leidt tot minder bijtincidenten en je kunt veel leed en misverstanden voorkomen. Neem als voorbeeld de hond die zijn oren plat legt. Wat wil hij daarmee zeggen?


Wat bedoelt de hond als hij zijn oren plat legt?

Kijk altijd naar de omgevingsfactoren om te kunnen bepalen wat er aan de hand is als de hond zijn oren plat legt. 

In de meeste gevallen is de hond erg bang als zijn oren plat liggen. Het kan ook onzekerheid zijn als er een vreemde hond nadert. 

En wat je misschien niet weet is dat de hond in een stoeibui is als hij zijn oren plat legt. Meestal staat zijn kont dan omhoog en gaat hij door de tuin racen. Hij daagt je als het ware uit om mee te doen. Het is dus niet altijd angst of onzekerheid. 

Bekijk het per situatie, kijk naar de gehele lichaamshouding.

  • Hij is bang als zijn oren naar achteren liggen.
  • Hij is onzeker als zijn oren naar achteren liggen.
  • Is er een andere hond in de buurt en legt jouw hond dan zijn oren plat naar achteren dan is dat een teken van onderdanigheid.
  • Wil de hond vluchten dan zit zijn staart tussen zijn benen en liggen de oren zo mogelijk nog platter, hij is bang en wil uit de situatie. Help hem daarbij als hij zelf niet weg kan. Probeer niet om de hond de confrontatie te laten aangaan (omdat jij hem een watje vindt!). Neem hem rustig met je mee, dit komt het   vertrouwen van de hond in jou ten goede. Kom op de juiste manier voor hem op en dat is niet door hem te dwingen iets te doen waarvoor hij angstig is, maar door met hem een conflict te vermijden.
  • Staan de oren recht overeind, dan is de hond alert en geïnteresseerd in zijn omgeving. Hij luistert en is klaar voor actie. Dat zie je duidelijk als je met hem traint en oefeningen doet. Die aandacht heb je nodig voor een goed resultaat.
  • Een zelfverzekerde hond heeft zijn oren rechtop staan en ze zijn naar voren gericht.



Lees jouw hond!

Het is belangrijk om de hond te kunnen “lezen”, zodat je kunt ingrijpen als dat nodig is. 

Wanneer je ziet dat jouw hond erg bang is dan help je hem door hem uit de situatie te halen. Het versterkt jullie band als de hond weet dat hij op je kan rekenen.