Hond en tunnel, wat een plezier
Spelen en trainen met jouw hond met behulp van een tunnel, uitdagend en heel leuk. Het is mogelijk dat dit artikel naast de frisbee, een bal en de kong tot zijn favorieten gaat behoren. Er zijn fokkers die de puppy’s al kennis laten maken met een tunnel, waar de broertjes en zusjes dan heerlijk doorheen crossen. Je ziet dan meteen wie er voorop gaat, stoer en onbevreesd.
Je kunt dit thuis met jouw hond ook doen en genieten van zijn spel. Is de tunnel nieuw voor hem, laat hem rustig kennismaken, zet geen druk op de hond. De ene hond zal de tunnel voorzichtig benaderen en er wellicht bang voor zijn als deze door de wind beweegt.
Heeft hij dit overwonnen dan geeft dat een boost aan zijn zelfvertrouwen. Je kunt de tunnel ook vastzetten met meegeleverde haringen, waardoor hij op zijn plaats blijft. De tunnel wordt geleverd in een praktische tas, zodat je hem eenvoudig kunt meenemen
Diverse uitvoeringen tunnel hond
Er zijn diverse uitvoeringen van een tunnel voor de hond te koop. Bepaal de lengte die je wilt, of wil je eerst een klein exemplaar proberen, want korte tunnels zijn er ook. Een tunnel dient tegen een stootje te kunnen, want de enthousiaste hond zal er als een haas doorheen vliegen. Kies daarom voor een stevige kwaliteit en heb er vele jaren plezier van. Je kunt de tunnel los gebruiken, maar ook toevoegen aan andere attributen voor behendigheidstraining (agility).
Heb je een roltunnel voor de kinderen, kijk of jij de hond er enthousiast voor kunt maken als hij bang is om een langere tunnel in te gaan. Is jouw hond zeer ondernemend en niet bang, dan kun je een tunnel met slurf proberen. Een tunnel om doorheen te kruipen is erg hoog gegrepen, maar niet onmogelijk. Honden die voor bepaalde diensten worden opgeleid (drugshonden, politiehonden en dergelijke) zullen ook door een kruiptunnel gaan door te tijgeren, een zeer moeilijke opdracht. Kruipen (tijgeren) of sluipen is geen natuurlijke houding voor een hond.
Sommige honden leren het zichzelf aan als ze onder een hek door willen. Moet jij de hond leren kruipen? Begin met hem te leren onder je benen door te kruipen terwijl jij een zithouding aanneemt op de grond met een been naar voren gericht. Je pakt iets lekkers in je hand en brengt dat van links naar rechts onder je been door. De starthouding van de hond is links van jou, hij ligt. Hij beweegt vervolgens mee als jij het koekje van links naar rechts brengt. Uitbundig belonen!
Commando’s trainen met de tunnel
- De zit-oefening aan het begin van de tunnel, zit voordat hij er doorheen mag gaan. Leg in het begin van de tunnel iets lekkers om hem te motiveren erdoor te gaan.
- Het commando “door” als hij door de tunnel mag rennen, wacht hem (zeker de eerste keren) op aan het einde van de tunnel met een verrassing.
- De blijf-oefening of het commando “wacht” oefenen jullie bij de ingang als hij nog niet de tunnel in mag lopen.
- Het commando “draai” als je wilt dat de hond halverwege de tunnel omdraait. Let er bij jouw bestelling op dat de doorsnede groot genoeg is als jij een grote hond hebt.
- Voor de gevorderde hond kun je aan het bovenstaande de kruip- of sluipoefening toevoegen. Moeilijk voor de hond omdat dit geen natuurlijke houding is. Bij speciale opleidingen is dit wel een onderdeel van de training.
Tunnel onderdeel van behendigheidstraining
Bij een behendigheidstraining zal zeer waarschijnlijk de tunnel een onderdeel ervan zijn. Er wordt een circuit uitgezet met hoogteverschillen, pionnen, de genoemde tunnel, een wip, slalomlopen en nog veel meer te nemen hindernissen op de hindernisbaan. Je kunt agility (behendigheid) met de hond doen in groepsverband, maar je kunt ook thuis (bij voldoende ruimte) een circuit uitzetten.
De tunnel kan na gebruik buiten blijven, maar je zult begrijpen dat voor een langere levensduur het opruimen ervan de voorkeur heeft. Blijft de tunnel buiten dan zal er vogelpoep op komen en als het nat is komen er slakken onder de tunnel. De draagtas waarin de tunnel wordt geleverd zorgt ervoor dat deze eenvoudig kan worden opgeborgen en niet veel ruimte in beslag neemt.
Zelf een parcours in de tuin aanleggen
Je hoeft niet naar een hondenschool of vereniging voor de cursus behendigheid. Je kunt thuis een parcours aanleggen, een parcours op maat voor jouw hond. Heeft hij bijvoorbeeld gewrichtsklachten dan laat je het springen achterwege. Last van heupen dan kun je hem wellicht het slalommen en andere draaibewegingen beter niet laten uitvoeren. Voorwaarden om agility op een veilige manier te beoefenen zijn:
- Een veilige werkplek
- Een goede conditie
- De juiste weersomstandigheden, niet te heet en niet te nat (kans op uitglijden)
- De juiste bewegingen laten maken, een klein ras kan in veel gevallen andere oefeningen uitvoeren dan een grote hond, train op maat!
- De hond kent de basiscommando’s
- Jij hebt zijn aandacht en hij werkt graag voor je
Let wel goed op, want als de tunnel veel wordt gebruikt, kan hij kapot gaan. Zie onderstaande foto, het is dan tijd om hem te vervangen!
Aan het werk met behendigheid in de praktijk
Het is altijd een goed idee om je te verdiepen in de materie, in dit geval behendigheid. Volg een korte cursus of een workshop voor de meest essentiële zaken, bijvoorbeeld hoe en waarmee kun je het beste beginnen en hoe voorkom je blessures bij de hond tijdens de training?
Observeer de hond tijdens zijn werk. Heeft hij er zin in? Het is belangrijk dat jij het plezier van de hond op de eerste plaats zet en niet het resultaat van zijn kunnen. Samen spelen en samen werken op de juiste manier, zonder druk en met beloningen, zal de band tussen jou en de hond nog sterker maken. Houd jouw hond in beweging en ook jij zelf zult er de vruchten van plukken. Begin met een kort circuit en breid dit vervolgens uit.
Voorbeelden van hindernisbanen vind je online, maar je kunt ook zelf een parcours ontwikkelen. Veiligheid staat voorop bij jouw keuze van de artikelen die je online vindt. Ontwerp je zelf een parcours let dan speciaal op de materialen die gebruikt. Ze dienen hondvriendelijk te zijn.