Hond en baasje in beweging

Bewegen en dan bij voorkeur in de buitenlucht is essentieel om gezond(er) oud te worden. Dat geldt voor jou en ook voor jouw hond. Alles uiteraard in hoeverre de lichamelijke conditie dat toelaat. Ben jij minder mobiel dan kan jouw hond er mede voor zorgen dat jouw conditie beetje bij beetje zal verbeteren. Je gaat met hond namelijk veel vaker naar buiten. En kan er aan jouw lichamelijke conditie weinig verbeterd worden, dan word je door eropuit te trekken mentaal fitter. Buitenlucht maakt je vrolijker, je krijgt er een beter humeur van en ontmoet andere mensen.

Buitenactiviteiten met de hond


  • Wandelen/lopen, elke locatie is oké. Een uitstapje naar het strand maakt de hond extra gelukkig. Hij kan er rennen, graven, dollen als het ten minste niet te heet is.
  • Fietsen, dit doe je bij een temperatuur onder de 18 graden. Een hond heeft het snel warm, vooral als hij langs de fiets met je meeloopt. Het is een grote inspanning, daarom ook is oefening nodig en een rustige opbouw van de afstand. Gebruik een fietsbeugel voor de veiligheid van jullie allebei. Hond senior en puppy kunnen ook mee als jij wilt fietsen, huur in dat geval een fietskar.
  • Speurtocht houden, eerst eenvoudig later verder uitbouwen. Speuren onder leiding van een deskundige is ook erg leuk. Je leert jouw hond in een totaal andere hoedanigheid kennen.
  • Spellen met de hond, frisbeeën, apporteren, zoeken, speuren, met activiteiten onderweg wordt een wandeling nooit saai.

Wat kun je nog mee samen doen met je hond?


  • Samen tuinieren, laat hem heerlijk gaten graven voor de plantjes. Leer hem wel om op commando te stoppen. Ook zal jouw hond graag de handveger voor je dragen, maar of hij hem weer teruggeeft…. of moet jij de veger gaan zoeken?
  • Een circuit lopen, dat kan thuis als jij de nodige spullen ervoor hebt, pionnen, een wip, een tunnel en dergelijke. Dit vind je allemaal online, ook inspiratie. Echter ook in het bos kun je zelf een hindernisbaan opzetten met behulp van de bomen, stronken, takken, bruggetjes, die je er tegenkomt.
  • Hondensport, bijvoorbeeld agility (behendigheid) als dit geschikt is voor jouw ras. Voordat jij jouw hond inschrijft voor een hondensport of hondencursus ga je een keer kijken. Spreekt de aanpak je aan?
  • Zwemmen in veilig, stromend water, let op blauwalg als het enkele dagen heet is. Een badje in de tuin kan ook, zodat de hond zijn poten kan koelen.
  • Oefeningen doen telkens op andere locaties commando’s herhalen. Een hond kan thuis alle commando’s prima opvolgen, maar buiten het eigen terrein wordt het een stuk moeilijker, meer afleiding, prikkels van het verkeer, andere geurtjes.

Wie beleeft er het meeste plezier aan de buitenactiviteiten, jij of de hond? Samen werken, samen spelen, jullie band zal steeds hechter worden.

Waarop let je speciaal als je met de hond speelt/werkt?

Bied activiteiten op maat, houd rekening met de leeftijd van de hond en zijn conditie. Overprikkel hem niet, stop op tijd!

Neem altijd water mee voor jezelf en de hond als je er samen opuit gaat. Speciale honden drinkflesjes zijn erg praktisch.

Zorg dat je poep opruimzakjes onderweg altijd bij je draagt, dat voorkomt een boete en ergernis van mensen die in de poep trappen. Kleine moeite om je eigen shit op te ruimen, toch?

Leer de hond om ook zelf te spelen. Geef hem het commando “vrij” en bemoei je even niet met hem. Hij zal gaan stuiteren met de bal en speeltjes verzamelen. Een hond kan best zichzelf even bezighouden, maat het moet wel geleerd worden en hij moet er de kans voor krijgen. Het is erg leuk om hem te observeren als hij alleen speelt, bijvoorbeeld in de ballenbak of als hij zoekt in de grabbelton. Wissel het speelgoed af om het voor de hond interessant te houden.

Is de hond tijdens de uitstapjes niet aangelijnd? Je loopt altijd het risico dat hij wegloopt omdat hij schrikt of iets lekkers ruikt waar hij op af wil. Overweeg een GPS tracker.