Hoe train je honden om met nieuwe omgevingen en situaties om te gaan?

Een nieuwe omgeving en een nieuwe situatie kunnen voor honden erg spannend zijn en zelfs stress veroorzaken. Je kunt proberen een en ander in goede banen te leiden, zodat de honden zonder teveel spanning kunnen wennen aan een nieuw huis en de directe omgeving.

Een verhuizing kan een behoorlijke impact hebben, maar als je denkt aan de honden die uit een oorlogsgebied worden gehaald om hier verder te leven, zal dit voor deze groep honden alleen maar meer zijn. Ze kunnen getraumatiseerd zijn.

Het is geweldig dat velen zich over deze rescue honden, zoals ze worden genoemd, ontfermen. Ben je er echter terdege van bewust dat je grote gedragsproblemen kunt tegenkomen als je een hond met een rugzakje in huis neemt. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen. De hond weer op een andere plek onderbrengen, daar wil je niet aan denken.

Wat kun je doen om jouw hond zonder problemen mee te verhuizen?

Een verhuizing kan erg verwarrend en spannend zijn voor de hond. Maak het hem gemakkelijker door in zijn nabijheid te blijven en hem ondanks de drukte, die een verhuizing ongetwijfeld met zich meebrengt, voldoende aandacht te geven (als het kan zelfs meer dan je normaal doet). Alles verandert voor de hond, zijn vertrouwde omgeving is weg, maar jij bent er voor hem. 

Jij bent nu meer dan ooit zijn houvast.

Bezoek nieuwe adres

Ga een paar keer met de hond naar het nieuwe adres, indien mogelijk ook even in het huis gaan kijken. Laat hem snuffelen binnen en buiten.

Let op!

Op de verhuisdag is het erg praktisch voor jou dat je niet op de hond hoeft te letten. Verhuizers en helpers lopen in en uit met dozen. De hond ervaart stress, kan bang worden, weglopen. Voorkom problemen en breng de hond naar een kennis of familielid die de hond kent en er goed voor kan zorgen.

Kan hij een dagje langer blijven op zijn logeeradres, fijn, dan kun je ook de grote meubels meteen op zijn plaats zetten en alvast enkele dozen uitpakken.

Vaste plaats maken

Maak als eerste een plek vrij voor de bench, een matras, een mand of iets dergelijks voor de hond. Zet er zijn voer- en waterbak bij. De hond zal deze geuren en spullen herkennen. 

Het is fijn als hij een rustige plek in het nieuwe huis krijgt, waar niet iedereen steeds voorbijloopt.

Niet los uitlaten

Je laat hem voorlopig niet alleen en laat hem alleen aangelijnd uit.

Wennen

Voorspel jij dat de hond enorm gestrest zal raken door de verhuizing ongeacht wat jij doet om het te voorkomen, vraag de dierenarts of je speciaal voer tegen stress voor hem mag gebruiken.

Hoe ontvang je een rescue hond op de beste manier?

Rust, geef de rescue hond rust, een veilige plek en rust dat is wat deze hond als eerste heel hard nodig heeft als hij bij jou arriveert. 

Zorg ervoor dat je er voor hem bent en laat hem de eerste dagen niet alleen thuis. Neem vrije dagen om hem aan jou, zijn nieuwe thuis en omgeving te laten wennen. Dat zal voor de ene hond langer duren dan voor de andere.

Ga niet met hem van alles ondernemen, rust is alles wat hij de eerste dagen misschien wel weken nodig heeft. De hond herstelt bij jou van een ongelukkig verleden, hij moet veel verwerken. 

Denk aan de vaak lange reis. En je weet in de meeste gevallen niet wat hij in het verleden allemaal heeft meegemaakt.

De omgang met een rescue hond

De rescue hond zal het vertrouwen in mensen opnieuw moeten krijgen door veel positieve ervaringen, liefde en aandacht. Hij moet zich welkom voelen. Jij weet wel dat hij vanaf het moment dat hij bij jou woont een goed leven tegemoet gaat, maar weet hij dat ook?

Nieuwe prikkels moeten verwerkt worden, alles is nieuw en daarom is rust ook zo belangrijk.

  • Verwelkom hem in alle rust, geen huis vol met bezoek die hem allemaal willen knuffelen.
  • Ben je met meer mensen in huis, hanteer allemaal dezelfde regels.
  • Ga niet constant naar hem toe, zoek niet steeds contact, want dan komt hij niet tot de rust die van groot belang is voor zijn welzijn.
  • Blijf bij hem in de buurt, zodat hij jouw nabijheid ervaart.
  • Geef hem eten op een vaste en rustige plek en ben niet ongerust als hij de eerste dagen niet eet.
  • Let op stresssignalen en bezoek de dierenarts als je een vermoeden hebt dat er iets mis is.
  • Geef hem de tijd om te wennen, forceer niets.
  • Houd hem aangelijnd. Het risico van weglopen is groot. Veel rescue honden hebben lange tijd rondgezworven.
  • Kom zelf rustig en ontspannen over op de hond, het zal hem helpen.
  • Geef hem wat lekkers om te kauwen, dat vermindert stress.
  • Ga pas echte trainingen en oefeningen met hem doen op het moment dat hij gewend is en uit zichzelf toenadering zoekt.

Elke nieuwe omgeving en elke nieuwe situatie zal voor bijna elke hond even wennen en zelfs spannend zijn

Hoe beter jij met een veranderende situatie omgaat des te sneller zal ook de hond wennen. De hond kijkt naar het baasje en zijn gemoedstoestand. Reageer vrolijk op een nieuwe situatie en de hond zal dat ook doen. Help hem de eerste dagen en soms langer door jouw nabijheid, extra positieve aandacht en liefde te geven.

Een hond waarmee je een goede band hebt heeft houvast aan je en gaat waar jij gaat. Hij zal snel wennen aan een nieuwe omgeving of situatie met jou in de buurt. Voor een hond met een rugzakje ligt het moeilijker, die moet ook aan een nieuw baasje wennen. 

Daarom zal voor de rescue honden meer tijd moeten worden genomen om ze te laten wennen. Onderschat het niet als je een van deze honden in huis neemt.

Ze verdienen een fijn thuis, realiseer je dat het deze keer van overplaatsing goed moet gaan. Deze honden kunnen niet steeds weer herplaatst worden. 

Eén trauma uit het verleden is voldoende, toch? 

Als jij denkt dat je een van deze honden een liefdevol nest kunt geven en jij je voldoende realiseert dat het niet zonder slag of stoot zal gaan, heb je over een poosje een kanjer in huis.