Hoe om te gaan met puppygedrag - wat doe je wel/niet?
Het maakt een verschil of het jouw eerste puppy is of dat je al vaker een puppy hebt opgevoed.
Je zult er in het laatste geval veel meer ontspannen mee omgaan, omdat je weet dat bepaald gedrag tijdelijk is en erbij hoort.
Dat neemt niet weg dat je aan elke puppy je handen vol zult hebben om hem groot te brengen. Naast het vele werk dien je er ook heel veel plezier in te hebben.
De gekke capriolen die hij uithaalt en de snelheid waarmee hij je steeds te vlug af is als hij iets heeft gepikt. Geniet er zoveel mogelijk van, want hij is snel groot (maar ook dan is hij nog steeds erg leuk).
De eerste weken en maanden zijn erg belangrijk, maak er gebruik van dat de puppy dan erg veel kan leren. Het belangrijkste aspect is dat hij je vertrouwt. Ben je zelf gespannen of chagrijnig, oefen dan niet met de puppy hij voelt het aan. Kies voor een positieve opvoeding, dat is voor jou en de puppy een stuk leuker.
Het begrijpen van typisch puppygedrag
Een puppy piept als jij hem alleen laat, hij mist zijn moeder en broertjes en zusjes. Het is beter om hem in het begin niet alleen te laten.
Laat de puppy eerst in huis gewend zijn. Bouw het alleen zijn rustig aan op. Jouw puppy heeft een enorme kauw- en bijtbehoefte door de melktandjes die doorkomen en vervolgens het volwassen gebit. Ook zal hij vaak moeten plassen, zijn blaas is nog klein.
Allemaal heel normaal, dus maak je geen zorgen. Je zult met enige regelmaat de dierenarts bezoeken om de puppy te wegen en/of voor een enting.
Het gebit wordt door de dierenarts gecontroleerd. Kunnen de tandjes goed doorkomen?
Onderstaand nog meer typisch puppygedrag:
- Ondeugend als hij zich thuis begint te voelen, zijn pretoogjes laten je smelten.
- Opspringen uit enthousiasme, leer hem meteen het commando “laag” en duw hem rustig van je af. Let er goed op dat hij niet van een hoogte (de bank of het bed bijvoorbeeld) afspringt, dat is slecht voor zijn gewrichten.
- Hij is als puppy meestal een allemans vriendje, alles wat beweegt is voor hem aantrekkelijk.
- In je gezicht likken, hij is onderdanig, vraagt om aandacht.
- Hij heeft vaak de focus op eten, hij is volop in de groei.
- Hij knabbelt aan planten en struiken zowel binnen als buiten. Kijk na of je giftige planten in huis en tuin hebt staan.
- Als hij nog niet gewend is aan zijn halsband zal hij deze willen afschudden. Laat hem er rustig aan wennen door hem elke dag even om te doen, ook als je niet gaat wandelen.
- Hij wil nog niet aan de riem lopen en gaat telkens zitten, ook dat hoort bij een puppy. Rustig aan opbouwen. Misschien ervaart hij teveel prikkels, of hoort hij harde en onbekende geluiden, stel hem gerust. Jij bent zijn houvast.
- Angstig voor de stofzuiger en andere apparaten, ook daaraan moet hij wennen, niet met dwang maar door de stofzuiger bijvoorbeeld een poosje in de kamer te zetten zonder hem aan te zetten.
- Hij is nieuwsgierig en steekt graag overal zijn neusje is waarmee jij bezig bent, soms is dat heel lastig, maar wordt niet boos. Let op de veiligheid en begeleid hem in zijn ontdekkingstochten.
- Hij is zeer beweeglijk en soepel, hij kan overal onderdoor en tussendoor.
- Hij is dol op schoenen, tassen, handschoenen, maar ook tafel- en stoelpoten. Hij zet overal zijn tandjes in. Geef een alternatief, zijn eigen speeltje om het af te leren.
- Heb je een tuin (hetgeen erg fijn is voor de puppy), dan zal hij graag graven, kuilen maken en graspollen uit je mooie gazon trekken. Geef hem zijn eigen speelplek, een zand- of ballenbak bijvoorbeeld.
- Hij is dol op aandacht en wil veel leren. Hij leert snel.
- Hij gooit speeltjes in de waterbak of gaat er met zijn poten in. Houd vol baasjes, het is in de meeste gevallen tijdelijk speels gedrag.
- Hij slaapt nog veel en dat is prima om alle indrukken en prikkels te verwerken. Jij hebt dan even de tijd om iets te doen waar hij beter niet bij kan zijn of om ook een dutje te doen door de gebroken nachten.
Niet alle voorbeelden zullen voor alle puppy’s gelden. Observeer de puppy en kijk wat voor jouw puppy geldt. Houd een dagboek bij, leuk voor nu om zijn ontwikkelingen goed te kunnen volgen en voor later.
Er gebeurt veel in een puppyleven, dat zul je niet allemaal onthouden, dus schrijf het op en illustreer het met foto’s.
Puppybijten en hoe dit aan te pakken
Puppybijten is heel vervelend en het doet ook echt pijn. De melktandjes zijn vlijmscherp en gaan zo door je huid heen. Weet echter dat de puppy “moet” bijten, hij heeft last van zijn tandjes, jeuk of pijn.
Natuurlijk hoef je het niet goed te vinden dat hij je bijt en je leert hem dit zo snel mogelijk af. Dit doe je door steeds iets bij de hand te houden, waarop hij mag kauwen of bijten. Je geeft hem dit zodra hij zijn kleine tandjes in jouw handen wil zetten. Je dient hem voor te zijn en dat is best moeilijk, want hij is razendsnel. Zorg voor verschillende hondenspeeltjes waarop hij zonder problemen mag bijten.
Ook een kauwbotje kan de puppy wat verlichting geven. Let goed op de leeftijd, want niet elke kauwstaafje is geschikt voor een puppy. En….. als hij eenmaal zijn volwassen gebit heeft, stopt de bijtbehoefte. Heb je twijfels of vragen over zijn (nog niet) doorgekomen tanden raadpleeg de dierenarts.
Puppy's en zindelijkheidstraining
Het eerste wat je dient te weten om een puppy zindelijk te maken is dat hij een kleine blaas heeft en vaak uitgelaten/buiten gezet dient te worden om te plassen.
Pak het meteen goed aan, dan lukt het snel. Ga met hem naar buiten na het eten, na het spelen, na het slapen, als hij heeft gedronken en als je ziet dat hij onrustig wordt en op en neer loopt.
Als de puppy met 8 weken bij je in huis komt kan hij maximaal 2 à 3 uur zijn plasje ophouden. Dat geldt ook voor de nacht, als je geluk hebt wat langer. Elke vier weken dat hij ouder wordt komt daar ongeveer een uur bij.
Dus bij 12 weken kan hij 3 à 4 uur zijn plas ophouden en bij 16 weken 4 à 5 uur. Neem een vaste plek in de tuin en zet hem er neer en wacht totdat hij heeft geplast, heb geduld. Ga pas naar binnen als hij zijn behoefte heeft gedaan en beloon hem meteen.
Voor het zindelijk maken van jouw puppy kun je ook gebruik maken van een hondentoilet. Ze zijn er voor gebruik in huis en buiten.
Handig als je op een flat woont, als je zelf niet goed ter been bent, praktisch in gebruik voor de puppy en ook als een hond wat ouder wordt en niet goed meer meeloopt bijvoorbeeld.