Hoe interpreteer ik de lichaamstaal van mijn hond? Tips:
Om de lichaamstaal van jouw hond te begrijpen dien jij je er in te verdiepen.
Bekijk video opnames online, observeer je eigen hond, lees een boek over lichaamstaal, een boek dat rijkelijk vol staat met illustraties om bepaalde situaties te leren (her)kennen, bijvoorbeeld de stand van de oren, de houding van de staart, de lippen en ontblote tanden, wat willen zij zeggen?
Je verdiepen in de lichaamstaal van honden zorgt voor een veel beter begrip van honden, hun onderlinge gedrag en het gedrag dat de hond naar jou toe vertoont.
Belangrijk hierbij is ermee rekening te houden dat elke hond uniek is, zich op zijn eigen manier uit en dat het getoonde gedrag afhankelijk is van de situatie en de omgeving waarin jullie je begeven. Je gaat veel meer plezier krijgen in het gedrag van jouw hond.
Je zult niet langer boos worden of straffen als hij natuurlijk gedrag vertoont, je snapt het allemaal en je laat jouw hond gewoon hond zijn. Lichaamstaal begrijpen en er rekening mee houden is een win situatie voor zowel het baasje als zijn hond.
Voorbeelden van lichaamstaal
Lichaamstaal is voor de hond het middel om met jou, andere mensen en met dieren te communiceren. Het is zijn manier van contact maken en dat gebeurt met zijn hele lichaam van kop tot en met staart.
Een duidelijk voorbeeld van lichaamstaal is kwispelen, de hond vertelt je dat hij vrolijk is en wil spelen. Andere voorbeelden zijn (en er zijn er nog veel meer):
- het begraven van eten, speelgoed of iets dat hij heeft gevonden een takje bijvoorbeeld,
- op de rug gaan liggen, hij is onderdanig, of hij wil spelen,
- hij laat ontblote tanden zien, hij toont agressie,
- hij houdt zijn kop schuin, hij is geïnteresseerd, verrast of nieuwsgierig,
- hij maakt zich klein, zijn ruggengraat is krom en zijn staart zit tussen zijn benen, hij is verdrietig of bang,
- het is etenstijd en hij gaat keurig zitten op de plek waar hij zijn eten krijgt.
Het is niet erg als jij niet alles weet over zijn lichaamstaal. Het is wel belangrijk om te proberen er achter te komen wat jouw hond bedoelt te zeggen. Het is belangrijk omdat jij door kennis beter en meer begrip voor hem kunt opbrengen en hem kunt helpen in situaties waarin hij je nodig heeft.
Van welke factoren is de houding van de hond afhankelijk?
- hoe hij zich voelt
- waar hij is, in welke omgeving hij zich bevindt
- maar ook hoe jij (zijn baasje) je voelt, de hond voelt dat haarfijn aan, ben jij gespannen dan is de hond dat ook.
Welke signalen kun jij goed herkennen?
Let op de volgende houdingen van de hond om hem te kunnen “lezen”.
- Hoe is de houding van zijn staart
- Hoe is de haarrichting, staan zijn haren overeind?
- Hoe kijkt hij? Let op zijn ogen
- Is zijn bek gesloten of zie je ontblote tanden?
- Hoe staan zijn oren?
Lichaamstaal zijn gedragssignalen die de hond gebruikt om iets aan te geven. Hij gebruikt ze thuis, maar ook onderweg en wanneer hij andere mensen en/of dieren ontmoet. Hij gebruikt lichaamstaal in diverse situaties.
Waarom is het belangrijk lichaamstaal van de hond te begrijpen?
Lichaamstaal begrijpen alleen is niet genoeg. Je dient er op de juiste manier op te reageren. Een hond die op rug ligt mag je nooit straffen, hij is onderdanig. Een hond die gromt met ontblote tanden, toont agressie. Je houdt afstand als het een vreemde hond is. Is het je eigen hond dan haal je hem uit de situatie. Je gaat in geen geval tegen hem schreeuwen dat verergert de situatie.
Online, in hondenboeken en in de praktijk (op cursussen, tijdens het spelen met andere honden onderweg) kun je de lichaamstaal observeren. Herken je bepaalde signalen? En weet je wat je moet doen in bepaalde situaties?
Aarzel niet om info in te winnen bij een gedragsdeskundige als jouw hond zich niet laat corrigeren en als je met bepaalde situaties geen raad weet. Soms is een kleine aanpassing in jouw handelen voldoende om de boel niet te laten escaleren.
Als jij je hebt verdiept in de lichaamstaal van honden ontdek je wat jouw hond denkt. Je leert de betekenis van lichaamssignalen kennen. Je begrijpt steeds beter waarom honden op een bepaalde manier reageren en de band tussen jou en jouw hond wordt sterker.
Je ziet het namelijk als jouw hond gespannen is of bang en helpt hem de angst te overwinnen of je haalt hem uit zijn vervelende positie, zodat hij zich veilig voelt.
Je ontdekt zoveel meer als je de lichaamstaal van jouw hond begrijpt
Je traint met jouw hond en alle basiscommando’s volgt hij prima op, maar waarom gaapt hij dan en waarom likt hij zoveel aan zijn lippen? Je bent gefocust op het behalen van jouw doelen en dan vergeet je vaak de signalen die de hond afgeeft te begrijpen. Het is ook goed mogelijk dat je deze niet ziet, omdat je op andere zaken let.
Om alles van jouw hond in je op te kunnen nemen is het wellicht een idee om opnames te maken van enkele trainingen en deze later te bekijken. Als je terugkijkt op de trainingen zonder dat je op de hond hoeft te letten zie je veel meer en ook andere dingen. Het valt je bijvoorbeeld tijdens het terugkijken op dat de hond weliswaar de commando’s prima opvolgt, maar dat hij helemaal niet ontspannen is. Hij gaapt vaak en likt zijn lippen.
Dit is lichaamstaal die zegt dat hij zich niet prettig voelt. Kijk nog eens terug en let erop wanneer hij die signalen afgeeft om erachter te komen wat er speelt en waarom hij zich ongemakkelijk voelt. Zit er iets onder zijn voetzolen, zit de halsband niet prettig? Als jij door observatie ongemak kunt voorkomen dan is dat erg prettig voor de hond, maar ook voor jou. Lichaamstaal (her)kennen is van groot belang en het geeft je veel voldoening als je dit kunt leren. Met de juiste info en observaties lukt je dat.
Een gids of hondenboek met veel illustraties die jij uit de praktijk zult herkennen zijn daarbij erg zinvol. Met woorden kan een schrijver veel gedragssignalen in zijn/haar boek omschrijven en met illustraties bereikt hij of zij nog veel meer, namelijk kennis over de lichaamstaal van honden, het herkennen van emoties.
Hang bijvoorbeeld ter ondersteuning voor jezelf en andere huisgenoten een honden taalposter op in de keuken. Je leest vanaf de poster hoe je kunt herkennen dat een hond pijn heeft, wanneer hij jouw hulp nodig heeft en de betekenis van andere gemoedstoestanden. Een hond kent emoties en heeft gevoelens, realiseer je dat en handel ernaar.