Duitse herder voor beginners?
De Duitse herder voor beginners? Staat hier met vraagteken. Waarom is dat? Omdat veel mensen denken dat dit ras niet moet worden aangeschaft door mensen die geen ervaring met honden hebben.
Het is wel begrijpelijk dat er zo gedacht wordt, want de Duitse herder is een flinke en sterke hond en er zijn bijtincidenten die het nieuws halen (maar kent men ook de oorzaak daarvan?).
Toch geldt dat bij een goede en consequente opvoeding die met veel aandacht en liefde wordt gegeven een Duitse herder een geweldige hond is.
Een hond die graag met je speelt en voor je werkt. Heb je zelf je twijfels, dan wordt het een slechte start. De hond voelt dat. Men zal dit ras niet snel aanraden voor beginners, maar toch kan het….
Aanschaf Duitse Herder voor beginners:
- Aan de aankoop gaat een zoektocht vooraf naar een erkende fokker van dit ras. Lees veel over het ras. Luister naar de verhalen van mensen die een Duitse herder hebben, de leuke en minder leuke dingen. Ben je nog steeds enthousiast? Prima, lees verder….
- Ga naar een cursus, waar jij wordt begeleid om de puppy op te voeden.
- Neem geen volwassen herder, deze is al gevormd. En omdat ieder baasje zo zijn eigen aanpak heeft zal dat moeilijk worden, ook voor de hond! En je weet nooit wat hij in zijn verleden heeft meegemaakt.
- Romantiseer de hond niet omdat hij zo leuk is in de film.
- Kom je (zonder dat je een hond hebt) altijd tijd tekort, begin er niet aan…..
- Ervaringsdeskundigen helpen je graag als je vragen hebt bij de opvoeding, kijk eens online.
- Vraag de fokker die puppy voor jou te reserveren die het minst dominant is, dat is namelijk vaak al in het nest te zien door de omgang met de broertjes en zusjes en het gezin waar hij/zij is geboren.
- Enthousiasme is prima, maar overvraag de hond niet, de hond kan erdoor onzeker worden en jij raakt gefrustreerd. Eindig een oefening altijd succesvol zodat je de hond kunt belonen. Regelmatige herhaling van commando’s en oefeningen is belangrijk en gebruik ook altijd dezelfde woorden als je een commando geeft.
- Observeer de hond goed, let op zijn gedrag. Je zult dan leren om te zien wanneer de hond de fout in dreigt te gaan en dat kun je dan voorkomen door hem af te leiden of een bepaald commando te geven.
- Maak ook lichamelijk contact door de hond te aaien en te borstelen, betasten toelaten is belangrijk. Denk aan een bezoek bij de dierenarts, daar zal dat ook nodig zijn als hij klachten heeft.
- Heb je jonge kinderen, die voorlopig nog geen overwicht kunnen hebben op de hond? Laat ze nooit met de hond alleen, laat ze nooit met de hond aangelijnd de weg op gaan hoe schattig dat ook lijkt.
- Een commando moet duidelijk zijn, maar ga vooral niet schreeuwen. Tip: als de hond jouw commando negeert en je geen aandacht geeft, ga fluisteren. Hij zal nieuwsgierig worden. Loopt de hond te ver bij je vandaan draai zelf om en hij zal je volgen (hij houdt je namelijk goed in de gaten) of ga op je hurken zitten en ook dan zal hij snel bij je komen.
- Onthoud het voor altijd: een hond is een dier met gevoelens en kan ook weleens zijn dag niet hebben. HET IS GEEN ROBOT, die je instelt waarna hij zijn kunstjes doet. Behandel hem met respect en je krijgt er respect voor terug.
- De Duitse herder eigenaren zullen je vertellen dat er geen fijner ras bestaat.