Aandacht Duitse Herder vasthouden tijdens wandeling en andere oefeningen

De aandacht van de Duitse Herder vasthouden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wij geven je tips, trucs en technieken om dit positief om te draaien. Bekijk alvast de inhoudsopgave:

Aandacht Duitse herder vasthouden:

De alerte Duitse Herder

Een Duitse Herder ontgaat niets. Tijdens een wandeling doet hij daarom ook enorm veel indrukken op. Hij ruikt en ziet van alles en de geurtjes van andere honden zullen hem interesseren.

Het is niet zo eenvoudig de aandacht van de Duitse Herder op die momenten vast te houden. Zonder prikkels in de omgeving lukt dat prima en is deze hond zeer gericht op zijn baasje. Het is een kwestie van trainen en blijven oefenen om de aandacht, op de voor de hond moeilijke momenten, te krijgen en vast te houden.

Begin eenvoudig en beloon uitbundig

Om de aandacht van de Duitse Herder op jou gericht te houden moet je vaak oefenen en de hond op het juiste moment belonen.

Op het juiste moment betekent: meteen belonen bij gewenst gedrag en geen minuut later. Meteen als zijn kop naar je toe draait en je aankijkt laat je merken dat hij het goed doet, door vriendelijk te kijken, met een overdreven hoge stem “goed zo” te zeggen en hem wat lekkers te geven.

De aandacht krijgen en die vervolgens vasthouden

Je hebt de aandacht, de hond kijkt je aan…. . Prima! Dit is het begin. Je mag niet meteen verwachten dat de hond vanaf nu constant naar je opkijkt, dat gebeurt in fases. Vooral als het een puppy betreft is even naar je opkijken hartstikke goed.

Door zelf spannend en interessant te blijven voor de hond, zal hij vaker naar je kijken, misschien met een scheef kopje. Praat tegen je hond, fluister af en toe dan zal hij nog beter zijn best doen naar je te luisteren.

Als je bezig bent met de oefening volgen, loop dan vaker een andere dan de bekende weg. Hurk een keer, blijf een keer stilstaan, zodat hij wel moet opletten, omdat een strakke riem niet is wat hij wil.

De timing van belonen is essentieel

Een puppy zet je niet onder streng appèl. Je begint spelenderwijs om hem met diverse dingen kennis te laten maken, eerst thuis en straks onderweg.

Belonen is het belangrijkste onderdeel van een training en dan met name meteen belonen, zodat gewenst gedrag wordt aangemoedigd. Je kunt op verschillende manieren belonen:

–             met versnaperingen (speciaal voor honden), werkt het beste als hij wat hongerig is. Je hebt snel de aandacht als je een brokje in de palm van je hand hebt en dat boven zijn neus houdt.

–             door de hond extra aandacht te geven, te aaien. Lichamelijk contact is heel belangrijk en een goede beloning. Streel met je hand met lange halen over de zijkant van de hond. “Brave hond”, kun je erbij zeggen om het gebaar te bekrachtigen. Aai de hond nooit bovenop zijn kop, dit is een dominant gebaar en dus zeker geen beloning.

–             door hem zijn favoriete speeltje te geven. Houd het speeltje net iets boven de neus van de hond en maak contact, vriendelijke woorden als “je bent braaf” kun je toevoegen.

Houd de beloning in je hand, zodat je jouw Duitse Herder meteen kunt belonen bij gewenst gedrag. Prijs en beloon meteen als hij een commando goed opvolgt. Begrijpt hij jouw handgebaren en verbale gebaren dan kun je de eetbare beloningen verminderen, het vriendelijke woord en de aai moeten blijven.

Alles is nieuw voor de puppy, houd daar rekening mee

Een puppy zal proberen zijn halsband af te schudden, het is een vreemd gevoel voor hem. Hij zal er echter snel aan wennen.

Laat een ondernemende en onstuimige Duitse Herder pup nooit alleen als hij een halsband om heeft. Hij kan zich flink verwonden als hij ergens achter blijft hangen.

De hond draagt een halsband die niet te groot en niet te klein is, eventueel met naamplaatje en telefoonnummer.

De Duitse Herder pup groeit snel, de halsband zal enkele keren vernieuwd moeten worden. Laat hem er even aan snuffelen, voordat jij de hond zijn halsband omdoet om hem vervolgens aangelijnd mee te nemen.

De Duitse Herder volgt zijn baas graag

De Duitse Herder staat erom bekend dat hij graag bij zijn baasje (en zijn roedel, het gezin) in de buurt is. Hij zal hem daarom ook overal volgen als je hem die kans geeft.

Uiteraard zijn er veel prikkels die hem kunnen afleiden. Daarom ook leer je hem op commando te volgen. Daar begin je aan als het nog een puppy is. Dan kun je hem zelfs leren om niet aangelijnd te volgen, want van nature zal hij zijn leider volgen, zoals hij de eerste weken zijn moeder volgde. Maak van deze eigenschap gebruik. Hoe doe je dat?

Neem een koekje in je hand, noem de naam van de puppy (je hebt nu zijn aandacht) en loopt een stukje recht vooruit. De puppy zal graag het koekje volgen. Gebruik het commando “volg”.  Begin met een klein stukje en bouw dat op. Het commando “wacht” gebruik je als je stopt.

Nu krijgt hij zijn beloning. Houd het koekje op hoogte van de bek van de hond, zodat hij niet tegen je op springt. Beloon de pup met een koekje en een vriendelijk en vrolijk klinkend woord.

Als de hond de concentratie verliest…

Van je puppy mag je geen al te lange concentratie verwachten. Sommige puppy’s geven niets om een beloningskoekje. Probeer de oefening dan met een lievelingsspeeltje in plaats van het koekje.

Gebruik een lange lijn als correctie hulpmiddel om de puppy bij de les te houden, wanneer hij onstuimig en ondernemend de boel elders wil gaan verkennen.

Oefen met een pup niet langer dan enkele minuten per keer, dat mag wel een paar keer per dag. Is de pup te druk oefen dan even later. Met veel geduld, enthousiasme en creativiteit gaat het lukken.

Aandacht van een Duitse herder vasthouden kan een uitdaging zijn 😉

Lopen aan de riem

Je hebt thuis al veel geoefend om de puppy los te laten volgen. Je wilt echter ook met de hond op straat kunnen wandelen en dat mag op de meeste plaatsen niet onaangelijnd. Logisch, de straat brengt risico’s en gevaren met zich mee als een hond losloopt. Veiligheid voorop, dus op straat loop je met de hond aan de riem.

Laat de puppy in huis aan zijn riem ruiken en maak deze vervolgens vast aan de halsband, die niet te los en niet te strak zit. Laat de hond links van je gaan zitten (commando “zit”, eventueel even met je hand helpen door zachtjes op zijn kontje te duwen). Je houdt rechts een koekje in je hand. De riem hangt losjes.

Zorg ervoor dat je op elk moment met je hand de halsband kunt vastgrijpen en hem rustig kunt terugtrekken als hij te vroeg aanloopt. De hond moet wachten totdat jij het commando “volg” geeft. Stap met je linkervoet weg. Je doet enkele stappen en stopt, commando “wacht”, of “zit”. Beloon uitbundig bijvoorbeeld met “braaf”.

Enkele keren per dag kort oefenen eerst thuis en vervolgens op vreemd terrein. Je zult merken dat dit laatste heel moeilijk is. Je denkt wellicht dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Geduld is ook hier weer erg belangrijk, er zijn zoveel prikkels als jullie je buiten je eigen terrein begeven.

De aandacht op je gericht houden

Lawaai van auto’s, fietsers, voetgangers, spelende kinderen, rondvliegende blaadjes, andere honden en katten, hieraan moet jouw Duitser Herder allemaal wennen. Hoe houd je zijn aandacht?

–             Door zelf interessant genoeg te blijven voor jouw hond;

–             door ervoor te zorgen dat de hond graag bij je is, ben enthousiast en speel veel met hem;

–             door een hoge stem te gebruiken

–             praat tegen hem, fluister of maak het spannend

–             ga op je hurken zitten onderweg, gegarandeerd dat hij komt kijken

–             zorg dat je beloningskoekjes bij je draagt

–             door te anticiperen, zorg dat jij de omgeving scant en weet wat er in de verte aankomt

–             Leidt vervolgens de hond af als je weet dat het erg interessant voor hem is.

Duitse herder met andere honden

De Duitse herder is niet altijd lief tegenover andere honden. Als jouw Duitse herder erg beschermend is en het gezin bewaakt, als zijn natuurlijke driften te zeer aanwezig zijn, dan kun je problemen krijgen als andere honden naar je toe komen.

Meestal echter begrijpen honden elkaar en zullen ze jouw hond vermijden als deze dominant is. De lichaamstaal of gromgeluiden weerhouden andere honden ervan dichterbij te komen.

Jouw Duitse herder los uitlaten is in dat geval niet zo’n goed plan of je moet er zeker van zijn dat hij komt als jij hem terugfluit/terugroept. Neem echter geen risico. Je wilt niet dat een andere hond door toedoen van jouw hond gewond raakt of erger. 

Meer huisdieren in huis en aandacht

De Duitse herder zal het (meestal) goed kunnen vinden met andere honden in huis. Hij ziet ze dan als deel van de groep waar hij bij hoort. Zelfs katten kan hij gaan accepteren als je dit goed begeleidt. Verdeel je aandacht natuurlijk wel.

Neem een reu en een teef dan zul je minder problemen krijgen. Je krijgt dan wel te maken met het feit dat de reu het teefje voor zichzelf wil en geen andere honden in haar buurt accepteert als ze loops is. Sterilisatie van de teef of castratie van de reu haalt de pieken eraf.